Начало Рали Различният тип асфалт и изборът на гуми ще са сериозните изпитания в...

Различният тип асфалт и изборът на гуми ще са сериозните изпитания в рали Германия

48
0

Трите отделни дни на предстоящото рали Германия включват напълно различни като характеристика и тип асфалт етапи и именно това ще бъде най-солидното изпитание за екипажите, предсказаха повечето от тях.

Рали Германия, което ще се проведе между 20 и 22 август 2010 г., е девети кръг от WRC и същевременно втората асфалтова надпревара през този сезон. Най-специфичното е, че условията в скоростните отсечки и тяхната повърхност са различни за всеки ден от програмата.

Петък например се състои от 6 специални етапа. Най-общо за тях може да се каже, че са тесни и доста прашни, имат както дълги прави, така и доста завои.

Маршрутът на осемте отсечки в събота преминава по път от бетонни блокове.

Последният неделен ден пък включва сравнително бързи 5 етапа с гладък асфалт. Финалният от тях е суперспециален и минава през град Триер.

Другото голямо предизвикателство пред екипите, освен споменатата разнородна специфика на трасето и асфалта през трите дни, ще бъде изборът на гуми. За рали Германия екипажите от WRC ще получат от официалния доставчик Пирели гуми за асфалт PZero. Ще са налични твърди (Hard) смеси за сухо и меки (Soft) за мокро. Но заради естеството на асфалта, който е по-малко абразивен отколкото в други ралита, екипите в някои от случайте могат да избират между Hard и Soft дори при условие, че не вали. Евентуален правилен или погрешен избор логично ще донесе и значителна разлика в представянето.