Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Ред Бул иска уточнение от ФИА относно системата DAS на Мерцедес

Ред Бул иска уточнение от ФИА относно системата DAS на Мерцедес

1558
0
Мерцедес
снимка: Мерцедес

От Ред Бул искат уточнение от ФИА относно легалността на системата DAS на Мерцедес. Тимът от Бракли я използва днес в първата свободна тренировка за Гран при на Австрия, в която Люис Хамилтън и Валтери Ботас оглавиха класирането.

Новината съобщи шефът на Ред Бул в F1 Кристиан Хорнер по Скай Спортс по време на сесията, с която Формула 1 се завърна на писта след повече от три месеца принудителна пауза. Той допълни, че са останали неизвестни около устройството, което налага повдигането на определени въпроси пред федерацията.

От Ред Бул се колебаеха как да постъпят този уикенд, като Хелмут Марко посочи, че в момента е най-важно шампионатът да започне безопасно. Хорнер все пак не изключи възможността за официален протест.

На въпрос дали екипът от Милтън Кийнс би използвал подобна на DAS система, Хорнер заяви, че това зависи какво е действието й

„Това е хитроумна система, гениална. Но правилата са толкова сложни, че трябва първо да се разбере на които регулации пасва“, добави той.

DAS е забранена от следващия сезон.

По-рано тази година техническият директор на Мерцедес Джеймс Алисън сподели, че в Бракли са искали да въведат DAS още през 2019 г.

„Дадохме идеите си на ФИА, обяснихме защо смятаме, че системата е легална. Те с неудоволствие се съгласиха, че всъщност отговаря на правилата. Поискаха обаче една промяна и според мен сметнаха, че тя ще ни затрудни и няма да им създаваме повече грижи. Главният ни конструктор Джон Оуен има много добро усещане дали нещо е възможно или не. Той заяви, че може да се справи и с екипа си всъщност стигна до два-три варианта на работа на системата. Избрахме единия и около година по-късно се роди тази система DAS, която видяхте в началото на годината“, разказа Алисън.