Начало Избрани Ред Бул вече работи по двигателя за 2026 г.

Ред Бул вече работи по двигателя за 2026 г.

1303
0
Ред Бул, Ред Бул Пауъртрейнс
снимка: Ред Бул Контент Пуул

Ред Бул вече работи по двигателя за 2026 г. Съветникът на отбора д-р Хелмут Маркo разкри последна информация за разработването на новия силов агрегат. Австриецът заяви, че има видим прогрес в подразделението в Милтън Кийнс и добави, че в Ред Бул Пауъртрейнс вече има инженери на Форд.

По-рано тази година Ред Бул обяви, че работи заедно с Форд от сезон 2026. Американският производител ще се занимава с електрическата част от новата задвижваща система- батерии и електрически технологии. Двете компании ще работят заедно в подразделението на отбора Ред Бул Пауъртрейнс, разположено в Милтън Кийнс

Марко заяви, че RBPT вече е в разгара на разработването на своя двигател за 2026 г. Той призна, че работата със собствени ресурси и тези на Форд вместо партньорство със съществуващ производител на оригинално оборудване в F1 не е лишено от рискове. Въпреки това, но Марко е убеден, че неговият екип вече разполага със собствен опит, за да успее в начинанието си.

„Наясно сме, че предприемаме голям риск. Затова разчитаме на много опитни хора и предполагаме, че всичко ще бъде наред“, сподели д-р Марко австриецът пред Formel 1.

„Настоящите отзиви за двигателя с вътрешно горене ни карат да се чувстваме добре. Не очаквам да сме в неизгодно положение спрямо нашите конкурентни. Надеждността също ще бъде добра.“

„Освен това ще работим с Форд. По този начин имаме партньор, който има опит в такива технологии. Що се отнася до електрическата част на двигателя, вярвам, че ако Форд не разполага с нещо собствено, ще започне да работи заедно с млади компании или стартиращи предприятия.“

„Що се отнася до батериите, със сигурност можем да използваме известно ноу-хау. Това много важно допълнение за нас и ни кара да мятаме, че с него ще бъдем конкурентоспособни“, добави съветникът на Ред Бул.

Марко заяви, че програмата за разработване на двигатели на RBPT се изпълнява по график. Австрийците продължават да набират технически персонал. В същото време Форд вече има свое представителство в Милтън Кийнс.

„Те са заедно с нас в кампуса. Вече има шест тестови стенда, които работят от миналата година“, обясни д-р Марко.

„Имаме поне един двигател с вътрешно горене, който вече е готов и подобрението може да се види ясно. Ето така трябва да разработите двигател.“

„Работим точно по график и набирането на персонал върви добре. Все още не сме достигнали оптималното му ниво, но това не е от голямо значение. Разбира се, през 2026-та ще се появи се и нов конкурент [Ауди]. Това само ни накара да бъдем още по-гладни за победа“, каза още д-р Хелмут Марко.