Начало Избрани Рикиардо няма да кара в F1 през сезон 2023

Рикиардо няма да кара в F1 през сезон 2023

2319
0
Даниел Рикиардо, Макларън
Даниел Рикиардо, снимка Макларън

Рикиардо няма да кара в F1 през сезон 2023. Австралиецът призна, че ще отсъства от стартовата решетка на световния шампионат след като си тръгне от Макларън в края на годината.

В края на август бе обявено, че Рикиардо напуска Макларън в края на настоящата кампания. Австралиецът е постигнал съгласие договорът му с британския отбор да прекратен предсрочно. Осемкратният победител във Формула 1 ще бъде заменен от сънародника си Оскар Пиастри. Бившият шампион в F2 се изплъзна от ръцете на Алпин и подписа с Макларън.

Рикиардо бе свързван за заместник на Фернандо Алонсо в Алпин. Днес френският отбор обяви привличането на Пиер Гасли. Така възможностите за опитния австралиец бяха преминаване в Уилямс или Хаас.

Преди няколко седмици вниманието на Рикиардо, сподели, че може да си вземе година почивка или да стане резервен пилот в някой отбор, който би му позволил да не се отказва от работата си. В крайна сметка той обяви, че няма да бъде тест пилот на Мерцедес и остава без титулярно място в F1 за следващата кампания.

„Знаех много добре за разговорите между Гали и Алпин“, сподели Рикиардо. „Честно казано не съм изненадан от съобщението на тима от Енстън. Реалността е, че няма да бъда на стартовата решетка през 2023 г. Целта ми сега е да видя какви са възможностите в някои други шампионати, както и подготовката ми за евентуални завръщане в F1 през сезон 2024“, каза Рикиардо.

Австралиецът не успя да намери място във финалния сегмент от квалификацията в Япония и ще потегли от 11-то място в утрешната Гран при.

„Разочарован съм от крайния резултат, защото сесията изглеждаше добре. От първата обиколка бях силен и се чувствах комфортно. Мисля, че времето ми бе в Q1 достатъчно добро“, каза Рикиардо.

„Оттук нататък бяхме конкурентоспособни, но имахме трудности да извлечем повече от болида. Опитвахме да натискаме малко повече, но това повече ни навреди, отколкото да ни помага. Надявах се, че ще успеем да продължим да печелим време, особено с развитието на пистата. Спечеленото в края на сесията бе много минимално. Честно казано беше наистина трудно да направим следващата стъпка напред. Мисля, че нещата изглеждаха доста добре. След това излизането ни в Q2 не беше това, което очаквахме. Бяхме сравнително конкурентоспособни, но смятам, че в крайна сметка ни липсваше толкова малко. Болезнено е да отпаднеш заради 0.003 сек. Утре ще опитам отново“, добави пилотът на Макларън.

Съотборникът на Рикиардо Ландо Норис финишира десети в квалификационната сесия. Британецът имаше случка с Макс Верстапен, която определено повлия на неговото представяне.

„Квалификацията бе сложна и може би най-трудната през тази година. Смтам, че можеш да намеря още една скорост и щях да се класирам с една или две позиции напред на стартовата решетка. Конкурентите ни изглеждат наистина бързи. Ние ще търсим възможности да наваксаме изоставане в състезанието утре и се надяваме да продължим борбата в шампионата на конструкторите“, каза Норис.