Начало Избрани Рикиардо призова за промени в стартовите часове на състезанията

Рикиардо призова за промени в стартовите часове на състезанията

1929
0
Даниел Рикиардо, Макларън
Даниел Рикиардо, снимка Макларън

Даниел Рикиардо иска F1 да направи промени в стартовите часове на някои състезания. Коментарът на пилота на Макларън идва след последните събития в Япония. Тогава състезанието започна на дъжд и бе спряно след само 2 обиколки. после изминаха повече от два часа, преди то да бъде възобновено.

В крайна сметка рейс контролът обяви, че състезанието в Япония ще бъде 40 минути. Това се равнява на около 28 обиколки на японското трасе.

След развяването на карирания флаг бяха раздадени пълни точки заради промените в правилника за 2022 г. Това позволи на Макс Верстапен да спечели втората си титла в домашната Гран при на Хонда.

Двучасовото забавяне на състезанието в Япония накара редица хора да помислят какви промени трябва да се направят. Най-големият проблем в изминалата надпревара не бе толкова огромното количество дъжд, колкото лошата видимост. Голяма част от състезателите заявиха, че не виждат абсолютно нищо пред себе си. Другият голям проблем бе появата на трактор на трасето. Това можеше да доведе до тежък инцидент и повторение на случая с Жулс Бианки.

Рикиардо предположи, че може да има повече гъвкавост във времето за стартиране на състезанията. Той вярва, че трябва да се търсят прозорци в прогнозата за времето, за да се проведе по-голяма състезателна дистанция.

„Искаме да се състезаваме. Иска ми се да се справим по-добре с такава ситуация. Знам, че е лесно да го кажа сега, но очаквахме този дъжд ще дойде. Случат е идентичен с този през 2014 г.“

„Ако бяхме преместили старта с един час напред, може би щеше спечелим 20 обиколки в началото и пак щяхме да можем да направите състезание. Ето защо отново трябва да се опитаме да научим нещо от това. Знам, че промяната в часовете ще размести телевизионните програми и т.н. Но не трябва да забравяме, че в крайна сметка искаме да проведем състезание“, обясни Рикиардо.

Практиката да се преместват стартовите часове на състезанията заради метеорологичните условия е нещо нормално за серии като НАСКАР или Индикар. От друга страна, F1 не прилага този вариант.

Япония бе третото състезание за сезон 2022, в което има значително забавяне на старта заради лошото време. Преди това поройният дъжд Монако и Сингапур наложи отлагане на старта и на двете състезания. В крайна сметка пилотите така и не изминаха пълната състезателна дистанция на уличните трасета.

Според състезателите, червеният флаг в Япония е бил правилното решение заради лошата видимост.

„Част от мен се страхуваше, а друга част се наслаждаваше“, сподели състезателят на Макларън.

„Беше хубаво да спечелим няколко места. Още щом влязохме в завой 1, си казах „ах, уау, има твърде много вода“. Видимостта беше толкова лоша. Струва ми се, че бордовите камери са го направили  да изглежда толкова реалистично.“

Но след това бях щастлив, че отново започнахме състезанието. Не мислех, че това щеше да случи“, допълни Даниел Рикиардо.

Рикиардо в крайна сметка завърши 11-ти и бе зад своя съотборник Ландо Норис. По време на уикенда в Япония австралиецът заяви, че ще пропусне сезон 2023 в F1.