Начало WRC News Рованпера с 29 сек преднина преди финала в Нова Зеландия

Рованпера с 29 сек преднина преди финала в Нова Зеландия

390
0
Кале Рованпера
Кале Рованпера; снимка: Ред Бул Контент Пуул

Кале Рованпера излезе начело след втория пълен ден на рали Нова Зеландия и натрупа аванс от 29 секунди преди финала на 11-ия кръг от световния шампионат за 2022 г. Младежът празнува 22-ия си рожден ден днес и е на път към първа титла в WRC кариерата си.

Рованпера получи петсекундно наказание преди началото на съботния ден от рали Нова Зеландия. И неговата санкция бе за нарушение използването на хибридното задвижване – също като тези на Тиери Нювил и От Танак. През целия уикенд обаче той е съсредоточен единствено върху състезанието и с този подход успя да поведе до средата на деня, през който отново валеше.

Първоначално Танак се държеше достатъчно близо, за да опита в някакъв момент да атакува. Естонецът обаче не бе доволен от усещането в колата си и постепенно изостана. Допълнителна спънка бе още едно наказание за нарушение на правилата при използване на хибридното задвижване. Тийм мениджърът на Хюндай Пабло Маркус обясни, че проблемът е дошъл от грешка на инженерите, които са настроили системата. Танак е трети в подреждането – зад Себастиен Ожие.

„Беше страхотен ден. Мога да съм наистина доволен от работата, която свършихме в толкова невероятно трудни условия. Натиснахме сериозно и съм доволен“, коментира Рованпера

И вторият ден на Ожие не премина без драми. Осемкратният световен шампион отнесе 10 секунди наказание за закъснение за старта на 12-ата отсечка. После внимаваше дори повече от обичайното, след като Елфин Еванс отпадна и французинът трябва да се бори за точки за тима си. Уелсецът потроши автомобила си при излитане от трасето и нямаше как да продължи.

Четвърти и пети в подреждането са Тиери Нювил и Оливър Солберг, а пети е местният герой Хейдън Падън, който също е зад волана на Хюндай i20 N, но Rally2

Нювил загуби трета предавка в първата част от съботния ден. Солберг бе по-внимателен от обичайното за разлика от Такамото Кацута, който в предпоследната състезателна дистанция за деня се изпързаля и изхвърча от трасето. Оливър обаче имаше грижи с колата – двигателят прекъсваше – и изпитваше изключително облекчение да стигне до финала в събота. За разлика от него Гас Грийнсмит няма да продължи в състезанието след впечатляващо обръщане.