Начало WRC News Рованпера спечели снежната битка в Швеция

Рованпера спечели снежната битка в Швеция

902
0
Кале Рованпера
Кале Рованпера; снимка: Тойота

Кале Рованпера спечели рали Швеция, втори кръг от световния шампионат за сезон 2022. Втори завърши Тиери Нювил, а трети бе Есапека Лапи.

Рованпера поведе в събота. И през втория ден няколко пилоти се сменяха на върха в генералното класиране, финландецът бе един от тях. Вечерта по тъмно той дори вдигна темпото и приключи деня с аванс от 8,3 сек пред съотборника си в Тойота Елфин Еванс. 21-годишният пилот бе готов за битка, но уелсецът го улесни максимално, удряйки се в снежна пряспа рано сутринта още в първата неделна отсечка. Втори излезе Нювил, на 23,9 сек зад Рованпера. При това положение младежът леко намали скоростта, колкото да контролира темпото. Следващите състезателни дистанции бяха спечелени от От Танак (включително пауърстейджа) и Нювил.

„Много съм доволен“, каза Рованпера след като взе победата в Швеция

„Не мислех, че ще се представим толкова добре, особено като се има предвид, че бяхме първи по трасето в петък. Искам да благодаря на тима – колата вървеше страхотно. Не мисля, че трябва да празнуваме сега. Моментът е много труден за хората в Украйна. Надявам се те да се справят с това, което се случва там“, допълни младият финландец.

Истинско облекчение се четеше по лицето на Тиери Нювил, след като финишира в единствената снежна надпревара в WRC

Отборът на Хюндай преживя истински кошмар в края на януари в Монте Карло и второто място на белгиеца във втория кръг е сериозно облекчение.

„Би трябвало да е нормално това класиране за нас“, отбеляза усмихнатият Нювил. „След Монте Карло всички работиха много усилено. Преживяхме доста трудности през последните два месеца. Благодаря на всички в отбора за свършената работа!“

Подобно изявление, всъщност малка реч, изрецитира и Оливър Солберг при своя финал малко преди белгийския си съекипник. Той също отбеляза усилията на тима и постигнатото вследствие на работата в Алценау.

В тима на Тойота бяха доволни не само от победата на Рованпера, но и от третото място на Есапека Лапи

„Благодаря, че ме взехте обратно!“, бе коментарът на Лапи, след като приключи ралито.

31-годишният финландец пропусна почти един цял сезон – миналия, но постигна споразумение с Яри-Мати Латвала. Той дели третия Ярис WRC с осемкратния световен шампион Себастиен Ожие. За французина обаче се предполага, че няма да направи повече от 4 ралита тази година, като първото от тях (Монте Карло) вече мина. Това означава, че на Лапи ще се разчита много в тима, макар че ще му е нужно време, докато навлезе в ритъм.

След победителя в пауърстейджа Танак се наредиха Рованпера, Нювил, Такамото Кацута и Крейг Брийн. Те взимат бонус точките във втория WRC кръг.

В генералното класиране на шампионата начело е Рованпера с 46 точки. Нювил е втори с 32. Следват Себастиен Льоб (27), Гас Грийнсмит (20), Себастиен Ожие (19), Кацута (18), Брийн (16) и т.н. При отборите Тойто излезе на първата позиция с 83 точки пред М-Спорт (59) и Хюндай (47).