Начало Избрани Розберг: В Ред Бул не разбират къде са им проблемите. Сюрреалистично е...

Розберг: В Ред Бул не разбират къде са им проблемите. Сюрреалистично е и паниката може да ги превземе

6148
0
Макс Верстапен, Серхио Перес, Ред Бул F1
Макс Верстапен и Серхио Перес; снимка: Ред Бул Контент Пуул

Ситуацията в Ред Бул е сюрреалистична, като се има предвид, че в началото на сезон 2024 никой не мислеше, че този отбор може да загуби и двата шампионата във Формула 1, заяви Нико Розберг. Последната засега победа на Макс Верстапен бе в Гран при на Испания в края на юни. Това е най-дългият му период без успех в състезание от 2020 г. насам. В отбора се борят с RB20 и търсят какво причинява грижите с колата. Проблемите на екипа от Милтън Кийнс бяха подробно обсъждани както от коментатори, наблюдатели и хора в падока, така и от самия тим на Ред Бул. По време на състезанието в един момент Верстапен каза по радиото: „Може ли хората в миманса да се събудят, моля. Знам, че това е кофти позиция, но е важно“.

След финала нидерландецът бе попитан за какво е ставало дума.

„За процентите на батерията“, отговори Верстапен. „Има определени нива и съответно определени режими, които използваш. Аз виждах, че батерията се зарежда и в някакъв момент може би имаше възможност да вървя малко по-бързо. Така че попитах и те бяха: „О, ами да, можеш“.“

„Ама моля ви се! Това са очевидни неща и те трябва да ги знаят. Знам, че не се състезавах с никого, но това не би трябвало да има значение. Все пак е надпревара от Формула 1 и е необходимо да използваш максимално всичко“, допълни Верстапен

Хелмут Марко коментира, че „Макс не може да използва способността си да натисне до лимита, защото колата не го позволява – реагира твърде непредсказуемо“.

„Много фактори ни причиняват проблеми. В някакъв момент с новостите изгубихме баланс, а с това и възможността болидът да върви бързо. Решихме да вървим назад, докато открием точката, в която сме взели грешния завой. Ще видим колко бързо ще стане. Макс разбра къде е слабостта на болида в събота (на Монца). Заедно с инженерите бе взето решение как да подобрят колата и да я направят отново конкурентоспособна. Трябва само да открием коя част е влошила положението повече. Ако знаехме това, нямаше да сме в настоящата ситуация“, каза още австрийският съветник на Ред Бул в F1.

Според Нико Розберг в Ред Бул положението е изключително трудно, а случващото се с тима – неочаквано.

„Ако поне разбираха (проблемите си), щеше да е различно. А те потъват все по-назад и по-назад, докато други отбори – като Макларън – вършат феноменална работа. Вярно е, че след първите състезания никой не мислеше, че Ред Бул може да загуби и двата шампионата. За тях вътрешно е наистина плашещо“, посочи световният шампион за 2016 г.

„Шокиращо невероятно е къде е Верстапен. Сравнително сигурен съм, че не разбраха през уикенда (на Монца) поведението гумите и какво се случва с тях. Това са мрачни, мрачни времена там. Макс не разбира (колата си), всичко пропада, което е толкова неочаквано. Наистина е сюрреалистично. Изключително трудна ситуация, защото паниката може да ги превземе много бързо. И двата шампионата започват да се изплъзват, дори този при пилотите. Ако продължава така, ще се изплъзнат много бързо“, допълни Розберг.

Ралф Шумахер каза, че положението в Ред Бул ще се влоши още.

„Според мен за момента всичко е приключило. Цари несигурност, още глави ще се търкалят заради тази атмосфера, мнозина ще са недоволни. Сега трябва да се гради с хората и новите специалисти, които са там. А те са под напрежение отвсякъде. Всичко е фактор в спорта. Формула 1 е твърде бърза“, обясни бившият F1 пилот.

През уикенда в Италия шефовете на Макларън Рейсинг и Мерцедес бяха попитани какво мислят за ситуацията в Ред Бул.

„По принцип не знам какво се случва там. На бас се хващам, че би било хубаво Ейдриан Нюи да е някъде около конферентната маса точно сега, когато търсят начин да подобрят колата си“, коментира Зак Браун, който по-рано през сезона неколкократно повтори, че напускането на Нюи е „само първото домино“

„Джонатан Уитли още е там, но и той си тръгва, а Роб Маршал дойде при нас. Трима от най-високопоставените хора в Ред Бул с огромен принос за отбора напуснаха – това не може да не е загуба. Всички имаме лоши моменти. Но определено изглежда като че ли нещата са малко по-дестабилизирани, отколкото бяха доскоро“, добави главният изпълнителен директор на Макларън Рейсинг.

Тото Волф подчерта, че не е запознат със ситуацията вътре в Ред Бул. Освен това каза, че съперниците от Милтън Кийнс не могат да бъдат отписвани с лека ръка от борбата.

„Наистина е странно. Нямам вътрешна информация, но този Ред Бул съвсем не е като онзи от началото на годината – доминантен. Мисля, че Макс за малко успяваше да поддържа инерцията. Сега от резултатите картината изглежда напълно различна. Това го казвам с условието, че не знам какво се случва вътре в екипа и съответно този период (на неуспехи) може да е краткотраен. Това (Гран при на Италия – б.р.) бе може би едно от най-лошите им състезания от много години насам. Те нямаха скорост. Но кой съм аз да говоря така? При нас нищо не работеше в продължение на две години. При Ферари беше същото само преди няколко старта“, заяви Волф.

„Не мисля  баче, че Ред Бул може да бъде отписан. Те са страхотен отбор и съм сигурен, че ще имат по-добри надпревари. Очевидно в момента Макларън е фаворит за конструкторския шампионат – и двамата им пилоти печелят точки. На бас се хващам, че в Ред Бул не са очаквали това в началото на годината“, добави шефът на Мерцедес в Гран при.