Начало Избрани Розберг: Волф продължава да бъде най-добрият тим шеф в F1

Розберг: Волф продължава да бъде най-добрият тим шеф в F1

1722
0
Тото Волф
Тото Волф; снимка Андро Дюлгерян

Нико Розберг е категоричен, че Тото Волф все още е най-добрият тим шеф в F1. Бившият пилот на Мерцедес се изказа доста ласкаво за бившия си началник, под чието родство той стана световен шампион пред 2016 г.

Волф застана начело на Мерцедес през 2013 г. Именно под негово ръководство германският производител наложи доминацията си година по-късно. Успехът на базирания в Бракли отбор продължи до края на 2021-ва, когато обаче бе спечелена само титлата при конструкторите. Освен главен изпълнителен директор, Волф притежава и 33 % от тима на Мерцедес в F1

Миналата година Мерцедес направи огромна крачка назад в представянето си. Германският производител заложи на погрешна аеродинамична концепция. Екипът спечели само една победа и финишира трети при конструкторите след Ред Бул и Ферари.

Този сезон очакванията бяха Мерцедес да се върне към победния път и да окаже сериозна съпротива на Ред Бул. За съжаление отборът от Бракли продължи да използва миналогодишния дизайн и отново има сериозно изоставане от „Червените бикове.“

Още в първия старт в Бахрейн Волф призна, че неговият отбор е допуснал груба грешка и няма шансове да се бори за титлата. Австриецът даде да се разбере, че екипът вече ще залага на концепция, която е по-близка до тази на Ред Бул.

Макар че Мерцедес се намира в труден период, позицията на Волф в германския производител не е поставяна под съмнение. 51-годишният специалист е вторият най-дългогодишен директор на отбор от F1. Единствено пред него е Кристиан Хорнер, който е начело на Ред Бул още от 2005 г.

Розберг вярва, че Волф остава най-добрият човек, който да насочи Мерцедес обратно към победния път. Световният шампион от 2016 г. познава отлично австриеца, с който прекараха заедно няколко години в екипа от Бракли.

„Това е невероятно трудна ситуация за всички в Мерцедес“,  заяви Розберг. „Това е така, защото те са толкова свикнали с успехите и са написали най-великата история на успеха, писана някога в спорта. Всички знаем, че те спечелиха осем поредни световни титли при конструкторите и седем при пилотите“, сподели Розберг.

„Волф продължава да бъде най-добрият тим шеф в F1. Именно той е човекът, който е отговорен за бъдещите успехи на Мерцедес“. добави бившият пилот от Формула 1.

Розберг знае, че всички златни периоди рано или късно приключват. След това всеки отбор се изправя пред различно предизвикателство.

„Компетентността е проста. Самият аз преживях това през 2016 г. Успехът на екипа през последните години е доказателство за думите ми. Но всеки успех приключва в някакъв момент. Това винаги е било така и в миналото. Сега Мерцедес ще бъде изправен пред огромно предизвикателство ако иска да повтори тези успехи в бъдеще“, каза още Нико Розберг.