Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Розберг за новия Формула 1 шах: В крайна сметка най-бърз е този,...

Розберг за новия Формула 1 шах: В крайна сметка най-бърз е този, който кара най-добре бавно

88
0
Нико Розберг

Нико Розберг в момента е най-опитният пилот – поне що се отнася до направените километри с новата техника. Германският пилот на Мерцедес направи 97 обиколки на пистата Херес без особени проблеми.

„Колата е обещаваща, но разбира се има и своите проблемни зони“, обяснява Розберг пред formula1.com. „Гъвкавостта на задвижващата система е малък кошмар. Ще трябва още време, преди да се подобри. Още във втория ден успях да направя доста километри без особени проблеми. Но това ще е продължителна борба. Не успяхме въобще да достигнем оптимална температура на гумите и сме на нивото на GP2. Трябва да поработим сериозно върху това.

С удоволствие бих карал с по-сериозни скорости от миналата година, но това няма да е случая през този сезон. Сега стратегията ще е много важна, защото ще трябва да се прецени как най-оптимално да се използва горивото и гумите. Все пак обаче ние няма да сме „пасажери в първа класа“ в колите си.“

Пилотите могат да правят промени по баланса на спирачното усилие между предния и задния мост, режимите на задвижващата система и момента на използване на възвърнатата енергия. Сега обаче ще е много по-трудно за пилотите без наставления от питуола.

„Ако сега имаме проблем с радио комуникацията ще бъде доста трудно“, продължава Розберг. „Ще бъде истинска наука, кога можеш да изпреварваш и кога ще трябва да спестяваш гориво, за да успееш да финишираш. В крайна сметка на бърз ще е този пилот, който кара най-добре бавно. Но това до не малка степен бе така и през миналата година. Може би с пълна газ се караше за последно през 2006 г. Но светът се променя. Сега вече си носим калкулатор с нас. Когато направих близо 100 обиколки в сряда изхабих с около една трета по-малко гориво отколкото през миналата година. Това е добра посока.

За мен титлата е дългосрочна цел. Подобряването ми във всяка област е краткосрочната цел. Надявам се обаче, че в Бахрейн ще можем да обърнем внимание и върху времената на обиколка.“