Начало Избрани Сайнц е убеден, че Ферари ще постигне напредък под ръководството на Васьор

Сайнц е убеден, че Ферари ще постигне напредък под ръководството на Васьор

1774
0
Карлос Сайнц, Ферари
Карлос Сайнц, снимка Ферари

Карлос Сайнц е убеден, че Ферари ще постигне напредък под ръководството на Фредерик Васьор. Испанецът очаква френският специалист да даде така необходимия тласък, от който се нуждае Скудерията, за да се бори с Ред Бул.

В края на ноември Ферари обяви раздялата с досегашния си директор Матия Биното. Швейцарско-италианският инженер си тръгва от Скудерията в края на 2022 г. след като прекара 28 години на различни длъжности в Маранело. На негово място бе назначен Фредерик Васьор. Досега французинът бе шеф на отбора на Заубер/Алфа Ромео, а преди това работеше в Рено.

Сайнц се надява пристигането на Васьор от екипа да бъде инжекция свежа кръв, която да помогне за съживяването на Ферари през 2023 г. 54-годишният специалист идва начело на Скудерията след една изключително разочароваща кампания. Отначало всичко започна много обещаващо за отбора от Маранело. Но с напредване на сезона Ферари се сблъска с редица технически проблеми и стратегически грешки, които позволиха на Ред Бул да се откъсне напред. Скудерията все пак успя да запази второто място при конструкторите макар да изоставаше и от Мерцедес в заключителната фаза от сезон 2022.

„Всеки нов ръководител винаги има допълнителна мотивация и иска да запише добри резултати за себе си и отбора“, сподели Сайнц.

Пилотът на Ферари все пак предупреди, че на Васьор трябва да се даде време, в което той да се адаптира и да се докаже в новата си роля.

„Трябва да му дадем време, за да види как работи отборът, както и да се разбере какви промени са необходими. Ферари наистина много голям отбор. Знам, че всички хубави неща отнемат време и не се случват за един ден.“

Сайнц и Васьор се познават от няколко години. Именно французинът убеждаваше ръководството на Рено да подпише с тогавашния пилот на Торо Росо. В крайна сметка Сайнц премина във френския отбор в заключителната фаза на сезон 2017. Испанецът обаче така и не успя да се засече с Васьор, който вече бе начело на Заубер.

„Чувал съм много хубави неща за него. Познаваме се лично от няколко години. Именно той настояваше аз стана част от Рено.“

„Знам, че той ще се справи добре. Преди няколко дни водихме разговор, в който обсъдихме някои неща за следващата година“, добави Карлос Сайнц.

Васьор е близък приятел на Шарл Льоклер. Пилотът от Монако направи дебюта си в F1 с Заубер през сезон 2018, след което премина във Ферари. Предполага се, че привличането на Васьор има цел да се гарантира, че Льоклер ще остане във Ферари в дългосрочен план. 25-годишният състезател изрази известни опасения през последните месеци, в които Скудерията изпитваше огромни затруднения.

Идването на Васьор може да е лоша новина за Сайнц. Испанецът може да се превърне в пилот №2 и да изпълнява роля, подобна на тази на Серхио Перес в Ред Бул.

Преди няколко дни Ферари се раздели и с Мик Шумахер. Скудерията и германеца прекратиха договора си по взаимно съгласие. От следващия сезон Шумахер ще бъде резервен пилот на Мерцедес след като загуби мястото си в Хаас.