Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Сарджънт и Строл на броени точки от автоматична забрана за участие в...

Сарджънт и Строл на броени точки от автоматична забрана за участие в един F1 старт

2257
0
Ланс Строл, Астън Мартин
снимка: Астън Мартин

Логан Сарджънт и Ланс Строл са само на няколко точки от автоматична забрана за участие в един старт от Формула 1 след Гран при на Китай. Ако пилот събере 12 наказателни точки в рамките на една календарна година, това го вади от едно състезание. Досега не се е случвало някой да натрупа такъв „актив“ от въвеждането на правилото преди десетилетие.

Понастоящем Сарджънт е най-близо до това да натрупа 12 наказателни точки. След Гран при на Китай той има 8

Последните 2 бяха част от включваща и 10 секунди санкция за това, че американският пилот изпревари Нико Хюлкенберг при кола за сигурност на пистата. Подобно задминаване изкара на Даниел Рикиардо преместване с три места назад на грида за следващия кръг от световния шампионат, който ще е в Маями.

При Сарджънт засичането на наказателните точки е през септември. Това означава, че пилотът на Уилямс трябва да е особено внимателен в надпреварите през следващите четири месеца. Другият пилот в Гран при с 8 наказателни точки в суперлиценза си в момента е Серхио Перес. Пилотът на Ред Бул ги достигна, след като бе санкциониран в Саудитска Арабия за опасно излизане пред Фернандо Алонсо. Испанският пилот на Астън Мартин пък е с половината от „актива“, водещ до автоматична забрана за участие в старт. Алонсо има 6 наказателни точки. Последните две бяха част от санкцията, която му бе наложена в Китай за инцидента с Карлос Сайнц по време на спринта там.

Ланс Строл пък бе санкциониран в Китай за ситуацията, при която торпилира Даниел Рикиардо

Той има вече 7 наказателни точки и ще трябва да е по-внимателен по пистите до юли. Строл недоволстваше от наложеното му в Шанхай наказание. По време на самото състезание той нарече Рикиардо „идиот“, което вбеси австралиеца. Впоследствие определи станалото като „глупав инцидент“ и обясни, че се блъснал в болида на Виза РБ, защото всички пред него спрели внезапно.

„Така е, но всички останали не се изпоблъскаха взаимно“, подхвърли Оскар Пиастри.

„Някой отпред спря, не знам кой“, посочи Строл.

Всъщност съотборникът му Фернандо Алонсо блокира колелата.

„След това всички спряха. Колата пред мен от 60 отиде на 0, така че беше наистина глупав инцидент. Според мен наказанието е заради удара. Но някой напред спря и предизвика домино ефекта. Не е като ситуацията да беше нормална и просто да съм го блъснал. Малшанс“, допълни канадецът.

Шефът на Астън Мартин в F1 Майк Крак каза, че стюардите напоследък били особено строги с Алонсо и Строл

„Изминалият уикенд не прави изключение. Имаше наказание за спринта, имаше в Мелбърн, за Ланс – много бързо го осъдиха без реално разбиране на ситуацията. Според мен това крайно бързо решение доведе до много, прекалено строга санкция. Получи се верижна реакция. Видяхте, че Фернандо блокира колелата. Щеше да е добре ако бяха разгледали нещата малко по-подробно. Опитахме се да дискутираме, но решиха страшно бързо, че вината е на Ланс“, каза Крак.