Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Състезания може да има и с по-малко от 12 коли, твърди Рос...

Състезания може да има и с по-малко от 12 коли, твърди Рос Браун

1302
0
старт Гран при на Япония 2019
снимка: Мерцедес

Състезания във Формула 1 в бъдеще може да има и с по-малко от 12 коли. Това твърди спортният директор на F1 Рос Браун. Според настоящия правилник именно толкова автомобила са нужни в решетката, за да има надпревара.

Браун заяви преди няколко седмици, че състезание, валидно за шампионата не може да се проведе, ако някой от отборите не бъде допуснат да влезе в съответната държава и не може да участва. Това обаче не важи, ако даден отбор сам се откаже.

Миналия уикенд Гран при на Австралия не се състоя. Първо Макларън се оттегли от участие, след като служител на тима бе диагностициран с COVID-19. В следващите часове още няколко отбора се отказаха, в резултат на което бройката на колите намаля под 12. Това доведе до отмяната на състезанието.

Според Браун обаче в бъдеще ще може да има състезания с по-малка бройка автомобили. „По принцип ни трябват 12 коли или повече, за да има състезание, валидно за шампионата, каза Браун пред Sky. – Това обаче зависи и от преценката ФИА. От федерацията могат да позволят да има Гран при и с по-малко коли при необичайни обстоятелства.“

За последно по-малко от 12 болида в състезание имаше в САЩ през 2005 г. Тогава на стартовата решетка се наредиха всички 20 автомобила, но само 6 коли стартираха – тази на Ферари, Джордан и Минарди. Останалите се прибраха в бокса заради проблемите с гумите на Мишлен.