Начало Рали Себастиен Льоб отпадна от рали Дакар

Себастиен Льоб отпадна от рали Дакар

24
0

Един от основните претенденти за победата Себастиен Льоб с Пежо отпадна от рали Дакар след 5-ата отсечка от тазгодишното издание на надпреварата от Сан Хуан до Арекипа с дължина 268 км за колите и камионите и 266 км за моторите и машините ATV.

9-кратният шампион във WRC заседна в дюните и спря само 5 км след началото на етапа. Той не можеше да продължи без техническа помощ и трябваше да чака 3 часа да пристигне асистенцията му. След това той отново потегли.

Оказа се обаче, че навигаторът му Даниел Елена изпитва сериозни болки в опашната кост и екипажът взе решение да се оттегли от надпреварата, като Елена бе откаран в бивака в Арекипа, за да му бъде оказана медицинска помощ.

Най-бърз в етапа бе Стефан Петерханзел с Пежо, който изпревари с 5 мин Бернхард тен Бринке с Тойота и с близо 13 мин Жиниел де Вилиерс със същата машина. След тях останаха други претенденти за успеха Карлос Сайнц с Пежо, който заседна в дюните и загуби време, и Насър Ал-Атия с Тойота.

В общото класиране Петерханзел има аванс от малко над 30 минути пред Сайнц и 1 час и 15 мин пред Тен Бринке. Ал-Атия е 4-и на час и 23 мин от водача.

При моторите Хоан Бареда Борт с Хонда бе най-бърз в отсечката, като изпревари с 10 мин Матиас Валкнер с КТМ. Кевин Бенавидес с Хонда се нареди 3-и и по този начин намали предимството на Адриан ван Беверен (Ямаха) в общото класиране на само 1 мин. Трети е Валкнер, а Бареда Борт излезе 4-и.

Пабло Кинтанила с Хускварна нямаше силен ден и загуби време, с което се свлече до 9-а позиция в общото подреждане, но изоставането му спрямо Ван Беверен е само 16 мин. Всъщност първите 10 мотоциклетисти са събрани в едва 25 мин. 

В клас ATV победителят от предния етап, 2-и в генералното класиране до този момент и миналогодишен шампион Сергей Карякин с Ямаха отпадна от състезанието. Той падна и счупи ръката си 44 км след началото на отсечката.

Така убедителен лидер вече е Игнасио Касале с Ямаха, който завърши в етапа 2-и, на 1:23 мин от новака Николас Кавилясо с Ямаха. Касале има 40 мин аванс пред Алексис Ернандес също с Ямаха. Пабло Копети е 3-и на близо час от водача.

При камионите Едуард Николаев с Камаз спечели нова етапна победа и вече има ванс от близо час пред Фредерико Вилагра с Ивеко в общото класиране. Трети е Сиархей Виазович с MAZ.

Ако сте намерили правописна грешка, моля уведомете ни като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter