Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Официално: Шафнауер става шеф на Алпин в F1

Официално: Шафнауер става шеф на Алпин в F1

1588
0
Отмар Шафнауер
Отмар Шафнауер; снимка: Алпин

Назначението на Отмар Шафнауер за шеф на Алпин във Формула 1 бе официално оповестено от отбора. То е част от новата мениджърска структура на тима. Френският екип е привлякъл и Бруно Фамен, който става изпълнителен директор на Алпин Рейсинг. Давиде Бривио ще оглави дивизията за разширяване спортните проекти на марката. Тримата заедно формират нов мениджърски комитет, който е под ръководството на главния изпълнителен директор на Алпин Лоран Роси.

„Тази нова организация трябва да оптимизира представянето на отбора. Идването на двама нови, много опитни и познати в автомобилния спорт професионалисти потвърждава амбициите на отбора във Формула 1, посочени от CEO-то на Рено Груп Лука де Мео: тимът да се бори за шампионата в рамките на 100 надпревари след въвеждането на новия регламент“, се казва в изявлението.

Шафнауер напусна Астън Мартин в началото на годината, след като броени седмици по-рано отрече категорично слуховете за привличането му от Алпин

„Вълнувам се да стана част от Алпин и да работя с отбора за постигане на целите му. Сега вниманието ми е насочено към подготовката за първия старт в Бахрейн“, заяви Шафнауер.

Последният пост на Фамен бе заместник-генерален секретар за спорта на ФИА. През кариерата си той работи над 15 години за Пежо, включително в периода, когато марката печели 24 часа на Льо Ман с 908 (2009 г.). Директор е на Пежо Спорт от 2012 г. Под негово ръководство е създаден автомобилът, поставил рекорд на изкачването Пайкс Пийк през 2013 г., спечелени са три последователни победи на рали Дакар (от 2016 до 2018 г.).

Бривио бе привлечен от Сузуки в MotoGP миналата година, но имаше известни затруднения при адаптацията.