Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Silly season: Гасли в Алпин, Шумахер или Херта в Алфа Таури, Щайнер:...

Silly season: Гасли в Алпин, Шумахер или Херта в Алфа Таури, Щайнер: Всеки е риск освен Хамилтън и Верстапен

2657
0
Мик Шумахер, Пиер Гасли
Мик Шумахер и Пиер Гасли; снимка: Ред Бул Контент Пуул

Първият състезателен уикенд от Формула 1 след лятната пауза е изпълнен с дискусии относно пазара на пилоти. За Оскар Пиастри се говори повече, отколкото за влязлата в сила техническа директива на ФИА. Всеки шеф от Алпин, Макларън и Астън Мартин, изправящ се пред представители на медиите, отговаря непрекъснато на въпроси за Фернандо Алонсо, Пиастри, Даниел Рикиардо и отказва да даде подробности за това кое споразумение кога е постигнато и дали въобще има договор в някои случаи. Междувременно вече се твърди, че от Алпин са се обърнали към Ред Бул с въпрос дали не биха освободили Пиер Гасли от Алфа Таури. Контрактът на французина е до края на следващия сезон. Преди известно време тимът от Фаенца потвърди Гасли официално като свой пилот за догодина. Хелмут Марко пък многократно тази година повтаряше, че Гасли има договор с Ред Бул.

Един слух води веднага до друг. Ако се приеме, че Гасли все пак успее да се освободи от хватката на Марко и отиде в Алпин, то в Алфа Таури ще има свободни места. Юки Цунода още не е потвърден (за разлика от Гасли), а се говори, че Мик Шумахер е вариант за по-малкия тим на Дитрих Матешиц

Още по-екстравагантната теория гласи, че Марко обмислял съвсем друг пилот за място в Алфа Таури – Колтън Херта. 22-годишният син на бившия F1 пилот Брайън Херта е протеже на семейство Андрети. Той попадна в полезрението на Гран при екипите след истинска офанзива на Зак Браун. Скоро Херта направи и тест с Макларън. Какво точно е заинтригувало Марко по отношение на американския младеж, не става ясно. В Моторспорт е посочено, че австриецът бил забелязан да разговаря в падока на пистата Спа-Франкоршамп със Зак Браун, което не е точно най-силното доказателство за каквото и да е.

Самият Браун пък нападна Отмар Шафнауер от Алпин заради забележката му, че е очаквал повече лоялност от Оскар Пиастри.

„Аз не знам подробности от взаимоотношенията им. Не би било коректно да заемам чиято и да е позиция, просто защото не съм наясно с детайлите. Но ако се вземе предвид начинът, по който си тръгва Фернандо [Алонсо], изненадвайки Отмар и не толкова далечната история, когато го глобиха 400 000 евро и 15 точки (историята с копирания от Мерцедес болид през 2020 г. – б.р.), не съм сигурен, че е с най-високо ниво на доверие, за да прави обвинения по отношение на нечия етика“, коментира главният изпълнителен директор на Макларън Рейсинг.

През последните седмици въпросът за интегритета на самия Браун е не по-малко нашумял. Оказа се, че той е обещал едно и също място във Формула 1 на достатъчно за поне два отбора пилоти

Американският мениджър опита да омаловажи тези си действия с обяснението, че се стараел да постигне „възможно най-добрите комбинации от пилоти във всички серии, където се състезаваме“.

„Осъзнавам, че това не се случва без известен шум. Но се надявам нещата да се наредят и да се върнем към разговорите за спорт“, допълни Зак Браун.

Интересно е как ще преговарят пилотите оттук нататък с него, имайки предвид историята с Рикиардо, Пиастри, Пато О’Уорд, Херта и Алекс Палу.

Шафнауер също бе разпитван надълго и широко за ситуацията около Пиастри.

„Аз казах на Оскар преди да пуснем съобщението. Той се оказа на симулатора. Намерих го, отидох при него, усмихна се и благодари. Пуснахме бързо рилийса, за да избегнем надлъгване с мениджмънта му. През социалните медии разбрахме след това какво е написал“, обясни шефът на Алпин в F1

„Следващата логична стъпка, когато вярваш, че имаш валиден контракт, е да се явиш пред борда за договорите. И преди се е случвало. Така се получи, че бях там, когато Дженсън Бътън подписа с Уилямс, но БАР Хонда спечели пред борда. После имахме страхотни отношения с Дженсън, върхът на които бе спечелването на титла, макар това да се случи в годината, когато Хонда си тръгна. Но екипът практически бе същия.“

Същевременно Гюнтер Щайнер не отрече, че се е чул с Даниел Рикиардо, но също не даде повече подробности кой ще кара втория Хаас догодина.

„Дали ще поемем риск с нов (за тима ни) пилот като Рикиардо, който имаше толкова трудности в Макларън или ще задържим този, когото познаваме? А и изобщо кой твърди, че Мик ще си ходи? Това се пише по медиите, аз нищо подобно не съм казвал. Аз ви казвам, че ситуацията е отворена. Ако Мик иска да си ходи, е свободен да го стори. Тогава ние ще сме си виновни и ще търсим друго решение. В момента моята работа е да реша кой е най-добрият вариант за отбора. [Нико] Хюлкенберг би бил риск, Рикиардо би бил риск.“

„Всеки е риск освен Люис Хамилтън и Макс Верстапен. Това, с което съм съгласен, е, че Мик е най-малкият риск. Но това не означава, че ние искаме да поемаме най-малкия риск. Ако той кара в следващите три надпревари така, както го стори в Шпилберг, решението ще е автоматично“, каза Щайнер.