Начало Рали Солберг избира нов навигатор до дни

Солберг избира нов навигатор до дни

51
0

Петер Солберг ще реши кой да бъде навигаторът му за остатъка от сезон 2010 до понеделник. Това ще стане, след като норвежецът оцени качествата на трима потенциални кандидати, подлагайки ги на финално изпитание.

След последното до момента проведено през сезон 2010 рали в Португалия, дългогодишният навигатор на Петер Солберг Фил Милс обяви, че слага край на състезателната си кариера. Това постави норвежеца пред изпитанието точно преди първата за годината изцяло асфалтова надпревара – рали България да търси нов ко-пилот. Шампионът във WRC от 2003 г. се е спрял на трима професионалисти в областта. Преди да направи окончателния си избор обаче той ще ги подложи на финално изпитание. Солберг ще кара за кратко с всеки от тях, за да разбере как се представят при положение, че са поставени под напрежение.

– Вероятно не е редно да казвам кои са точно тези хора, докато няма решение на ситуацията, но това е моя идея – коментира Солберг. – Разполагам с няколко човека, които могат да заемат навигаторската позиция, но задачата е тежка и е трудно да разбереш кое е правилното решение.

След оттеглянето на Фил Милс Петер Солберг поиска към него да се присъедини Джани Бернакини. Той обаче не можа да приеме, тъй като има ангажимент към Насър Ал Атия.

Най-важните качества, които трябва да притежава новия навигатор на Солберг са да има развит навигаторски усет и глас с необходимата отчетлива интонация при четенето на записките. Освен това има и конкретни рамки по отношение на килограмите, в които трябва да влиза бъдещият навигатор на Солберг.