Начало Рали Солберг ще продължи кариерата си в WRC2

Солберг ще продължи кариерата си в WRC2

318
0
Оливър Солберг, WRC

Оливър Солберг ще продължи кариерата си в WRC2. 21-годишният състезател се връща във второто ниво на световния рали шампионат с екипа на Toksport WRT. Солберг ще кара чисто новия автомобил Шкода Фабия RS Rally2. Заедно с него ще бъде неговият навигатор Елиът Едмъндсън.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Toksport WRT (@toksportwrt)

Солберг напусна екипа на Хюндай в края на сезон 2022 в WRC. Младият състезател бе част от заводския екип на южнокорейския производител и делеше една кола с Дани Сордо. Най-добрият му резултат бе четвърто място в рали Ипр. След като се раздели с Хюндай, той се свърза с М-Спорт. В крайна сметка той реши да се върне в WRC2 след като не постигна сделка с М-Спорт Форд.

Първоначално плановете на Солберг за WRC2 бяха свързани със собствен тим и автомобил Фолксваген Поло. Въпреки това тази седмица той е бил забелязан да тества новата Шкода Фабия RS Rally2.

Днес Солберг-младши официално потвърди, че ще се присъедини към екипа на Toksport. Там той ще кара автомобил на Шкода и отново ще бъде подкрепян от Monster Energy.

„Наистина се вълнувам за следващия сезон“, сподели Солберг. „Работата с Toksport е чудесен начин да продължим пътуването си. Всички знаят колко конкурентен е WRC2. Точно затова е фантастично да участваме в битката с толкова много страхотни пилоти и автомобили.“

„Също така съм изключително горд, че отново нося цветовете на Monster Energy. Тези момчета са с мен и семейството ми от толкова дълго време и направо са част от нашето семейство!“, добави шведският състезател.

„Новата Шкода Фабия RS Rally2 е автомобилът, за който всички говореха. Тествах го за първи път във Франция по-рано тази седмица и останах наистина впечатлен. Да ви кажа честно, веднага се почувствах комфортно с автомобила и бях сигурен в добрата обратна връзка.“

„Бях много доволен от Toksport. Серкан [Дуру, шеф на отбора], както и от останалите момчета. Всички в този отбор  са огромни професионалисти. Чувствам се така все едно работя със заводски отбор. Затова наистина ще бъде страхотно да се състезавам за тях през сезон 2023 в WRC2.“

Солберг ще стартира годината в Монте Карло от 19 до 22 януари, което ще използва като тест, преди домашната си надпревара в Швеция, в която вече ще има право да печели точки.

„Монте винаги е голямо, голямо предизвикателство. Там никога не знаеш какво ще се случи с времето. Ще използвам това рали, за да разбера повече за автомобила и отбора. След това в Швеция вече ще мога да се боря за по-добро класиране и повече точки“, завърши Оливър Солберг.