Начало Рали Сордо начело в рали Швеция след суперспециалния етап

Сордо начело в рали Швеция след суперспециалния етап

29
0

Дани Сордо от заводския тим на Ситроен даде най-добро време в първия суперспециален етап от рали Швеция. С началото на надпреварата бе формално открит и новият сезон в световния рали шампионат.

Според програмата на рали Швеция през този първи ден участниците трябваше да преминат единствено 1,9-километровия суперспециален етап в Карлщад. Дани Сордо, който бе с 10-и стартов номер, даде време от 1:31.4. С постижението си испанецът измести временния водач Себастиен Ожие (Citroen Junior Team), побеждавайки го с 2 сек. След финиширането си Сордо обясни:

– Направихме добра тренировка преди старта на надпреварата. Освен това преди две седмици постигнахме добър резултат в рали Арктик Лапланд. Това ми помогна да усещам поведението на колата още по-добре. Знам, че ако е нужно, мога да карам още по-бързо, но засега всичко е както трябва да бъде.

Трети и четвърти се класираха, считаните за лидери и в тазгодишното издание на шампионата, Мико Хирвонен (Форд) и Себастиен Льоб (Ситроен). Двамата изостанаха от Сордо съответно с 2,1 и 2,3 сек.

Другият състезател на Форд Яри-Мати Латвала и завърналият се единствено за любимото си рали Швеция Маркус Грьонхолм дадоха еднакво време и заеха петата позиция.

Подобаващо за дебютант във WRC се представи Кими Райконен от отбора на Citroen Junior Team, записвайки осми резултат.

За нещастие шампионът от 2003 г. Петер Солберг се завъртя и загуби 18 сек., както и предната броня на автомобила си. Инцидентът го отпрати доста назад в класирането. В оставащите три дни на надпреварата предстои да видим дали норвежецът ще успее да навакса поне част от изоставането си.

Междувременно организаторите разкриха, че за да предоставят истински зимни условия на екипажите дори и на суперспециалния етап, се е наложило неговото допълнително обработване. Трасето, приличащо на осморка, е било обилно залято с вода, вследствие на което се образува истински лед.

Утре започва първият същински ден на рали Швеция. Екипажите ще трябва да се справят с общо 7 етапа като стартът ще бъде даден в 8 ч. и 18 мин. местно време. Последното изпитание за деня е отново суперспециалният етап в Карлщад.