Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Щайнер уволнен от Хаас заради недоволството на Джийн Хаас как управлявал тима...

Щайнер уволнен от Хаас заради недоволството на Джийн Хаас как управлявал тима му

1194
0
Джийн Хаас, Хаас F1
Джийн Хаас; снимка: Спас Генев

Шокиращото освобождаване на Гюнтер Щайнер от екипа на Хаас предизвика въпроса защо бе уволнен толкова безцеремонно. Колоритният мениджър бе третият най-дълго оглавявал отбор шеф във Формула 1. Той бе в Хаас от 2014 г. като сам бе предложил на Джийн Хаас да участва в Гран при, след като предприемачът отказал да инвестира в проекта US F1. След това лично изгради целия отбор. Според публикувана в няколко източници информация проблемите в Хаас са отпреди известно време. Затова изглеждащото като изненадващо уволнение всъщност не е чак толкова неочаквано. Най-ясният знак за търкания бе липсата на изявление от Щайнер в пресрилийса за освобождаването му.

Твърди се, че Джийн Хаас бил недоволен от начина, по който се управлява отборът му в F1

Освен това вече не желаел да инвестира в екипа. Подобно нещо се случи преди години, като тогава въвеждането на бюджетния лимит убеди американския бизнесмен да не напуска спорта. Финансовите правила обаче не действат веднага и обезсърчаването се върнало. Хаас завърши на последно място при конструкторите през сезон 2023.

Според Щайнер тимът на Хаас имал нужда от стабилни инвестиции през следващите няколко години. Той е искал екипът да се разраства, не просто да съществува в дъното на таблицата. Собственикът на отбора обаче смятал, че отборът не бил реализирал потенциала си и не постигнал достатъчно добри резултати. Това не съвпада точно с желанието на Джийн Хаас за промяна в концепцията на миналогодишния VF-23. Това била причината за сблъсъка с техническия директор Симоне Реста, чието напускане изтече малко преди новината за уволнението на Щайнер. Реста желаел да развива първоначалния вариант на колата, а собственикът на тима – да се промени конструкцията. А последното не може да се случи без инвестиции дори при ограничение на годишните харчове.

Отделни източници твърдят, че е възможно през втората половина на миналата година Аяо Комацу да е казал на Джийн Хаас това, което бизнесменът е искал да чуе

По-точно, че настоящата структура – база в Канаполис и два по-малки хъба в Европа (в Бенбъри и Маранело) – си е наред и се нуждае само от малко наместване, за да заработи по-добре. Комацу бе обявен снощи за новия шеф на Хаас във Формула 1.

Според друга (непотвърдена информация) пък Щайнер искал 50% от отбора, който на практика създаде с двете си ръце. Твърди се дори, че мениджърът обмислял дали да не води дело за това. Причината е, че през годините след COVID-19 пандемията стойността на отборите от Формула 1 скочи драстично.

Въпросът какво ще се случи с Хаас сега също е разгледан в анализите. Сред възможните варианти се посочва отборът да бъде купен от Майкъл Андрети, макар че Джийн Хаас досега многократно е отказвал да го стори. Върви и слух, че в американския отбор може да дойде Матия Биното. Периодът, в който той не можеше да работи в друг F1 тим, изтече на Нова година.