Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Щайнер за Мик Шумахер в книгата си: Не мога да имам пилот,...

Щайнер за Мик Шумахер в книгата си: Не мога да имам пилот, за когото не съм уверен, че ще прибере болида здрав след бавен тур

5475
0
Гюнтер Щайнер
Гюнтер Щайнер; снимка: Хаас

Мик Шумахер е резервен пилот на Мерцедес и се надява отново да е титуляр във Формула 1 – в най-добрия случай още догодина – и по негов адрес не липсват добри думи. През последните седмици чичо му Ралф Шумахер и шефът на тима от Бракли Тото Волф отбелязаха изрично, че отношението към младежа щяло да е различно ако баща му Михаел бе до него по време на кариерата му. Същевременно на пазара излиза книга на Гюнтер Щайнер – шефът на Хаас, където Мик бе пилот в продължение на два сезона. Щайнер повдига в книгата отново въпроса за това колко струваха на един от най-малките отбори в Гран при катастрофите му.

Мик Шумахер катастрофира в Джеда и Монако през първата половина на сезон 2022. Първият инцидент излезе към 1 милион долара след удар в предпазна бариера с около 270 км/ч. Тогава Щайнер обясни, че освен предното ляво окачване всичко друго е „кажи-речи на карбонов прах“.

В книгата си Щайнер обръща внимание на инцидента от първата свободна тренировка в Япония към края на сезона.

„Случи се в ш*****та обиколка за прибиране. За прибиране! Да, пистата беше мокра, но никой друг не успя да си потроши колата, карайки обратно към питовете. А ние загубихме цял автомобил за пет минути и трябваше да сглобяваме друг. Не мога да имам пилот, за когото не съм уверен, че ще прибере болида здрав след бавен тур. Просто е безумно абсурдно. Колко хора можеш да наемеш със $700 000?“, пише Щайнер.

Общо катастрофите на Мик Шумахер стрували на бившия му отбор около $2 млн.

Книгата на Гюнтер Щайнер се казва „Surviving to Drive“ (от англ. – „Да оцелееш, за да караш“). Тя излиза на 20 април. Името е очевиден намек за Drive to Survive на Нетфликс. Документалната поредица превърна Щайнер в звезда. Той обаче коментира, че не гледа сам себе си.

„Не искам, защото ако го правиш, то започваш да критикуваш собствените си действия. Но аз не съм актьор. Моята работа е да съм шеф на отбор, това трябва да върша. Ако гледам, ще ми повлияе. Човек реагира различно, когато види камера. И тогава става странно. А аз не искам това да се случва. И не искам да се страхувам от камерите“, заяви Щайнер, който на 7 април навърши 58 години и получи специални поздравления от настоящите пилоти на Хаас.