Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Сузука планира да добави Супер Формула към уикенда от F1

Сузука планира да добави Супер Формула към уикенда от F1

553
0
F1 на Сузука
снимка, Ред Бул Контент Пуул

Сузука планира да добави Супер Формула към уикенда от F1. Според ръководството на трасето би било добра идея националният шампионат да се провежда заедно с Формула 1 през следващата година.

Миналата година имаше разговори между президента на промоутъра на Супер Формула Йошихиса Уено и организаторите на Гран при на Япония. Плановете бяха националният шампионат с едноместни болиди да се провежда по време на уикенда от F1. Това обаче така и не е случи.

Тази година Супер Формула организира първия си кръг именно на Сузука. Той се проведе в периода 8-то март. След това има двумесечна пауза преди втория кръг за сезона на пистата Аутополис. През това време Сузука прие и старта от F1 на 7 април

Тази година нямаше възможност за общ уикенд между F1 и Супер Формула заради логистиката и натоварения график на Формула 1. Въпреки това президентът на Сузука Цуйоши Сайто казва, че би искал да има общ уикенд между двете серии през 2025 г.

„Решението зависи и от F1. Супер Формула е най-високата състезателна категория в Япония“, сподели Сайто.

„Ето защо за нас ще бъде много вълнуващо да имаме F1 и Супер Формула в един и същи уикенд. Това е добра възможност. Ние бихме приветствали този вариант, но, разбира се, не сме в състояние да вземем самостоятелно решение.“

„В същото време не сме фокусирани само върху Супер Формула. За нас е важно най-вече да предложим на феновете най-добрата комбинация през целия уикенд. Разбира се, Супер Формула е една от тези възможности, но най-важното е да имаме най-добрия пакет за уикенда.“, добави президентът на Сузука.

На Сузука не се провеждат състезания от Формула 2, Формула 3 или F1 Academy. Причините за това нещо са свързани с логистични и финансови причини. Единствените подгряващи серии по време на рейс уикенда от F1 са японските подразделения на Ферари Чалъндж и Порше Карера Къп.

Тази година Гран при Япония се премести с няколко месеца напред. По този начин състезанието се проведе в началото на пролетта, вместо традиционната си есенна дата. Всичко това беше като част от желанието на F1 да оптимизира логистиката на своя рекорден календар от 24 състезания и да подобри усилията си за устойчивост.

В петък F1 и ФИА представиха съвместно календара за 2025 г. Според него, стартът на Сузука отново ще се проведе в началото на април. Преди него ще бъдат тези в Австралия и Китай

Сайто заяви, че Сузука с удоволствие е приела искането на F1 за промяна на датата, тъй като то е в съответствие с нейните собствени инициативи за устойчивост.

„В световен мащаб се стремим да намалим емисиите на въглероден диоксид. Така искаме да постигнем целите си за устойчивост, също и по отношение на логистиката на F1“, обясни японецът.

„F1 искаше да групира повече състезания в този регион на света, както и по отношение на логистиката с Австралия. Затова шампионатът предложи да преместим това състезание през пролетта, вместо по-късно през годината.“

„Нашата компания също така е много фокусирана върху устойчивото развитие. Съгласихме с предложението на F1, което също така защото то съвпада с нашата собствена философия.“

„Вярвам, че ще останем в това време на годината за известно време, тъй като то се вписва във всички идеи, които F1 има за логистиката. Щастливи сме да се съгласим с техните решения“, завърши президентът на Сузука.

По-рано тази година Сузука подписа нов договор с Либърти Медия. Така надпреварата остава част от календара на F1 до 2029 г. Следователно Гран при на Япония ще се проведе на легендарното трасе до Нагоя и няма да се мести в Осака.