Начало WRC News Светът на WRC отдаде почит към Крейг Брийн

Светът на WRC отдаде почит към Крейг Брийн

1093
0
Крейг Брийн, Хюндай
Крейг Брийн, снимка Хюндай

Светът на WRC отдаде почит към Крейг Брийн. Пилотът на Хюндай загина в катастрофа на тестове преди рали Хърватия. Колегите на ирландеца подчертаха характера му и не скриха шока си от новината за неговата кончина

Брийн загуби живота си след тежка катастрофа вчера. Състезателят на Хюндай е загубил контрола над своя автомобил и се е ударил в стълб. В резултат на това 33-годишният състезател е загинал на място, докато неговият навигатор Джеймс Фултън се е разминал без сериозни наранявания

Новината за фаталния инцидент на Брийн първо бе разпространена в хърватски медии. Няколко часа по-късно Хюндай потвърди смъртта на своя пилот.

„С огромна тъга Хюндай Моторспорт потвърждава, че пилотът Крейг Брийн загуби живота си вследствие на инцидент по време на тест преди рали Хърватия“, се казва в изявлението на екипа.

„Навигаторът Джеймс Фултън е невредим след катастрофата, която се е случила след пладне местно време. Хюндай Моторспорт изразява най-искрени съболезнования на семейството, приятелите и многобройните фенове на Крейг.“

От Хюндай решиха да не разкриват допълнителни подробности, свързани с катастрофата на Брийн. Има вероятност южнокорейският производител няма да изтегли останалите си пилоти от рали Хърватия в знак на почит към ирландеца.

Смъртта на Брийн предизвика множество почитания в социалните мрежи от света на рали спорта. Осемкратният световен шампион Себастиен Ожие призна, че е бил поразен от новината за кончината на своя колега

„Нямам думи. Всички обичаха Крейг заради страхотния му ирландски характер и ентусиазма му за нашия спорт. Мислите ми са със семейството и приятелите му в този много тъжен момент. RIP Крейг, ще ни липсваш“, написа Ожие.

Деветкратният световен шампион Себастиен Льоб също отдаде почит на Брийн. Французинът беше съотборник на 33-годишния състезател по време на последните му частични кампании в WRC с отборите на Ситроен, Хюндай и М-Спорт Форд.

„Животът и този спорт понякога са жестоки. Това е толкова тежко за неговите близки, както и за семейството на WRC и моторните спортове. Почивай в мир, Крейг“, написа Льоб.

Световният шампион от сезон 2019 От Танак също изказа съболезнованията си към пилота на Хюндай.

„Не мога да повярвам, че пиша това сега. Животът може да бъде толкова крехък и несправедлив. Не мога да повярвам, че сме те загубили, приятелю! В един момент сме си писали, докато в следващия момент вече не отговаряш. Ще ми липсваш, приятелю, толкова много, толкова много.“

„Изказвам най-дълбоките си съболезнования на семейството на Крейг, на приятелите му и на цялото семейство на WRC“, написа Танак.

Съотборникът на Брийн Тиери Нювил също отдаде почит на своя приятел.

„С много тежко сърце публикувам това съобщение. Вчера изгубих съотборник, но най-вече изгубих приятел. Крейг, твоята страст към ралитата беше неизмерима. Радостта ти зад волана надхвърляше всички нас, емоционалните ти коментари в края на етапа бяха от собствена лига“, написа Нювил в Инстаграм.

„Вие бяхте първият човек който донесе английски чай в Хюндай Моторспорт, направихте последните ни брифинги в продължение на 3 часа и повече. Двамата имахме безкрайни разговори за нашите частни рали автомобили. Всичко това ще остане дълбоко в спомените ми.“

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Thierry Neuville (@thierryneuville)

Почит към пилота на Хюндай отдадоха още съотборникът му Есапека Лапи, както и колегите му от Тойота Кале Рованпера, Елфин Еванс и Такамото Кацута. Тук се включват още бившият пилот от WRC Мико Хирвонен, както и някои от другите шампионати под шапката на ФИА.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от FIA ERC (@fiaerc)