Начало Рали Танак едва удържа лидерството след поредица проблеми

Танак едва удържа лидерството след поредица проблеми

346
0

От Танак едва удържа лидерството в рали Португалия, след като счупи предно дясно окачване в края на втория етап от надпреварата. Той започна съботния ден с над 17 секунди аванс пред съотборниците си Яри-Мати Латвала и Крис Мийк. Последната отсечка бе най-дълга – почти 40 км, а точно в нея Танак се оказа с повредата. Подобен проблем принуди Латвала да спре малко по-рано. Очаква се финландецът да се върне в надпреварата утре.

Денят започна трудно за Танак

Той имаше проблеми със спирачките сутринта и Латвала се доближи на само 5 секунди до него. Яри-Мати обаче счупи окачване при тежко приземяване в първата следобедна отсечка. Успя да премине следващата дистанция, но автомобилът не издържа за последната. Така Танак се оказа на малко над 15 секунди пред Крис Мийк.

„На 25 км преди финала счупихме нещо отпред вдясно. След още пет километра излязох встрани на един завой и трябваше да се връщам на трасето. Би трябвало утре да е добър ден, ако нямаме проблеми”, коментира Танак.

Тиери Нювил заема третото място, на 9,2 секунди от естонския пилот

Той определи своята събота като силен ден и бе доволен от представянето си.

„Взехме стратегическо решение сутринта да излезем с шест меки гуми. Това вероятно бе грешка заради допълнителното тегло. Но все пак удържахме [Себастиен] Ожие зад нас. Следобед бяхме с пет гуми. Опитах се да отворя разлика и успях, като освен това доближих подиума. Битката в неделя обещава да е вълнуваща”, сподели белгийският пилот на Хюндай.

Ожие бе четвърти в подреждането, на 11,5 сек зад Нювил. Той заяви, че е доволен от представянето си, както и че е вървял по-добре през първата половина на деня.

„Решението ни за гумите и смяната на някои настройки следобед като че ли не бе най-доброто възможно. Все още уча какво е поведението на C3 WRC. Но резултатът дотук е положителен за нас. Опасявах се, че ще сме в далеч по-лоша позиция, виждайки условията при опознаването”, допълни французинът.