Начало Дакар Теранова поведе в Дакар, Алонсо изостана много

Теранова поведе в Дакар, Алонсо изостана много

1195
0
Жиниел де Вилиерс
Жиниел де Вилиерс с Тойота Хайлукс, снимка: Ред Бул Контент Пуул

Ветеранът Орландо Теранова с Мини поведе в рали Дакар при автомобилите след 2-ия ден от надпреварата. Аржентинецът завърши на второ място в пробега между Ал Важ и Неом с дължина 367 км. Най-бърз в него беше Жиниел де Вилиерс с Тойота Хайлукс.

Миналогодишният победител Насър Ал-Атия с Тойота завърши етапа 5-и, с което излезе на 3-о място, на 6 мин от водача. На 2-а позиция е друг предишен победител – Карлос Сайнц-старши, който е на по-малко от 5 минути от Теранова. Най-бързият в първия етап Ваидотас Жала се смъкна на 5-о място.

В същото време двукратният шампион във Формула 1 Фернандо Алонсо претърпя инцидент. Испанецът беше сред най-бързите пилоти, но след 160 км удари камък и счупи едно от колелата и окачването на своята Тойота Хайлукс.

На Алонсо и неговия навигатор Марк Кома им бяха нужни повече от 2 часа, за да оправят колата и да продължат в състезанието. Така той загуби шансове за призово класиране в състезанието.

Сам Съндърланд
Сам Съндърланд, снимка: Ред Бул Контент Пуул

При мотоциклетистите етапът изненадващо спечели Рос Бранч. Пилотът от Ботсвана победи с 1:24 мин. заводският пилот на КТМ Сам Съндърланд, който е новият лидер в класирането. Трети в етапа стана Пабло Кинтанила с Хускварна на 2:21 мин.

Това е първа етапна победа за Бранч, който миналата година стана най-добрият новак в Дакар, като финишира 13-и. Бранч е първият африкански пилот, победил в етап след южноафриканецът Алфи Кокс през 2003 г.

В същото време Хоан Браеда с Хонда загуби 4 минути в последните няколко километра. Проблеми имаше и Тоби Прайс с КТМ. Той започна деня като лидер, но беше първи по трасето и бе затруднен с отварянето на пътя. Във временното класиране Съндърланд води на Кинтанила с 1:18 мин. Трети е Кевин Бенавидес с Хонда на 1:32 мин.

Игнасио Касале
Игнасио Касале

При 4-колесните ATV-та продължава битката между завърналия се в категорията Игнасио Касале и полякът Рафал Соник, и двамата с Ямаха. Касале спечели етапа с 3:33 мин. пред Соник. Дистанцията между двамата е 9:09 мин. Трети в етапа стана французинът Симон Висте.

При камионите Сиархей Виазович с Маз надви пилотите на Камаз – Дмитри Сотников и Андрей Каргинов, и спечели етапа. С това той поведе и в генералното класиране. В него следват именно Сотников и Каргинов, като разликите са малки. 4-и е победителя от първата отсечка Антон Шибалов.