Начало Рали Титлата се изплъзва на Хирвонен след втория ден в рали Великобритания

Титлата се изплъзва на Хирвонен след втория ден в рали Великобритания

24
0

След края на втория ден от рали Великобритания шансовете на Мико Хирвонен да спечели световната титла вече изглеждат минимални, след като финландецът завърши деня с почти половин-минутно закъснение от лидера в ралито и негов конкурент за титлата – Себастиен Льоб. Точно както и през първия ден, условията, с които трябваше да се справят екипажите, бяха типично британски – много дъжд и мъгла. След като започна деня само с 5 секунди преднина пред Хирвонен, Льоб съумя да спечели солидна преднина в етапи номер 2 и 3 за деня, докато финландецът се оплака от проблеми с автомобила си, които обаче не успя да назове. Самият Льоб пък загуби време в първата отсечка за деня, след като камъче заседна на една от чистачките на Ситроена му и заради това той не виждаше добре пътя.

Проблеми с чистачките имаха и други пилоти, един от които бе Петер Солберг. Той започна деня на чудесната трета позиция, но освен, че видимостта му не бе добра, той допусна грешка на един десен завой и падна в една канавка, губейки над 14 секунди в опитите си да се измъкне. Това позволи на Дани Сордо, който бе плътно зад него, да го задмине в класирането и да отвори солидна дистанция между двамата. Така в крайна сметка Сордо и Петер Солберг завършиха деня, разделяни от 24 секунди.

Пети за момента се движи французинът Себастиен Ожие, който в първия ден спука гума и загуби преднината си пред Хенинг Солберг, която бе над минута. Вторият ден Ожие започна с под 9 секунди предимство пред Хенинг, но норвежецът не успя да поддържа добро темпо през втория ден и така пред Ожие се отвори възможност отново да се отдръпне напред.

На седма позиция за момента е британският пилот Матю Уилсън, а зад него, на последното място, даващо точки е Яри-Мати Латвала, който успя да достигне тази позиция след огромните проблеми с техниката в първия ден.

Мико Хирвонен призна пред журналистите, че в оставащите четири етапа от третия и последен ден едва ли ще може да надвие Льоб с каране и затова посочи, че единствената му надежда е нещо да се случи с французина. 5-кратният световен шампион обаче допусна само една малка грешка от началото на ралито досега и имайки предвид, че ще започне третия ден с близо 30-секундна преднина, шансовете му да спечели шестата си поредна титла изглеждат доста добри.