Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Тод: Ферари се противопостави на разгласяване на детайли за агрегата

Тод: Ферари се противопостави на разгласяване на детайли за агрегата

3331
0
Себастиан Фетел, Шарл Льоклер
Себастиан Фетел и Шарл Льоклер; снимка: Ферари

Тимът на Ферари се е противопоставил на огласяване подробности относно разследването на ФИА на задвижващата система на Скудерията за 2019 г. Разкритието направи президентът на международната автомобилна федерация Жан Тод.

ФИА оповести, че е сключила споразумение с тима от Маранело относно заключенията от проверките на агрегата. То обаче остана тайно и предизвика недоволството на мнозинството останали отбори. 7 екипа излязоха с общо становище, в което се посочваше, че може дори да се стигне до съд. Впоследствие Мерцедес се отказа от действия срещу Ферари след директна договорка между Ола Калениус и Джон Елкан. Това бе особено смущаващо за Тото Волф, който бе инициатор на писмото и подхрани слуховете, че австриецът ще напусне тима от Бракли.

„Аз бих дал всички подробности относно ситуацията, но те се противопоставиха. Тоест това, което имам предвид е, че бяха санкционирани, но не мога оповестя детайли за санкцията. Можехме да си замълчим (за споразумението). В случая обаче сметнахме, че би било погрешно да не съобщим за случая и че е имало санкция”, обясни Тод.

Президентът на ФИА направи изявлението си в интервю за Аутоспорт, в което каза също така, че всъщност нещата са много прости.

Жан Тод
Жан Тод, снимка: ФИА

„Нашите техници заявиха: „Не можем със сигурност да демонстрираме в достатъчна степен, че колата е нелегална”, каза Тод

„Водих разговори с някои от седемте екипа. После един от тях реши да се оттегли изцяло. Накрая получих писмо в отговор на моето послание. В него екипите потвърждават, че разбират позицията на ФИА. Това обаче не означава, че са доволни от ситуацията.”

Посоченото от Тод обяснение всъщност вероятно е разковничето в споровете между отбори и федерация. Ако ФИА не е в състояние недвусмислено да докаже, че от Скудерията са нарушили правилата, то тогава от Ферари не би трябвало да има от какво да се притесняват. В такъв случай обаче останалите отбори биха могли да претендират, че италианският тим продължава да използва най-малкото неотговарящи на духа на регламента системи. Същевременно неуспявайки да потвърди, че даден автомобил отговаря на правилата, федерацията нарушава собствените си принципи да осигурява равнопоставеност на участниците в шампионата.