Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Тод също вярва, че стартът в Сингапур през 2008 г. е трябвало...

Тод също вярва, че стартът в Сингапур през 2008 г. е трябвало да бъде анулиран

2811
0
Жан Тод
Жан Тод; снимка: ATP

Жан Тод коментира сагата, свързана с Гран при на Сингапур 2008. Бившият президент на ФИА се съгласи, че надпреварата на Марина Бей е трябвало да бъде отменена заради разкритията около Крашгейт. Тод обаче отказа да подкрепи директно Фелипе Маса в съдебната му битка срещу F1.

Маса води съдебна битка с F1 в опит да промени крайните резултати от сезон 2008. Тогава той загуби титлата от Люис Хамилтън със само една точка. Загубата на световното първенство през тогавашната кампания оказа сериозно влияние върху представянето на Маса. 43-годишният бразилец не записа нито един успех до края на кариерата си в F1, която продължи до 2017 г.

Бразилецът бе подтикнат от коментари на Бърни Екълстоун. Бившият шеф на F1, разкри, че е знаел много добре за случая „Крашгейт“, заради който е можел да накара ФИА да отмени резултатите от Гран при на Сингапур 2008.

Отново припомняме, че Нелсън Пике младши умишлено удари своя автомобил в стената. Броени минути по-рано тогавашният му съотборник Фернандо Алонсо влезе в бокса. Случилото се с Пике доведе до поява на кола за сигурност, заради която останалите пилоти влязоха в бокса.

Маса също направи питстоп. За нещастие, бразилецът остана с със закачен маркуч за гориво след спирането си. Така той загуби ценно време и получи наказание. В крайна сметка тогавашният пилот на Скудерия Ферари финишира извън точките, докато Хамилтън остана трети.

Със сигурност „Крашгейт“ беше един от най-неприятните момент в историята на F1 от началото на новия век. Случаят беше приключен още след приключването на сезон 2009.

По-рано тази година Маса започна съдебен процес срещу F1. Бразилецът призна, че не го прави за пари, а за да постигне справедливост. По-късно обаче стана ясно, че адвокатите на Маса са поискали и финансово обезщетение заради загубената титла.

Маса вярва, че Екълстоун и тогавашният президент на ФИА е трябвало да дисквалифицират тима на Рено или изобщо да изключат състезанието от шампионата. По този начин бразилецът щеше да спечели титлата за сезон 2008

Откакто заведе делото си в съда, правният екип на Маса агресивно събира документи от съответните страни, участващи в случая. Понастоящем 11-кратният победител в F1 не получава подкрепа от Ферари или Либърти Медия. Ръководството на F1 дори му забрани да посещава стартове от световния шампионат. Маса все пак бе видян в падока по време на домашната си надпревара в Сао Пауло. Няколко дни по-рано той каза, че обмисля „споделяне“ на титлата от 2008 г. с Хамилтън.

Междувременно Жан Тод коментира случилото се в първата в историята на F1 Гран при на Сингапур. Французинът призна, че от ФИА е трябвало да се справят по-добре с онази ситуация. Тод също така призна, че всичко това е било доста неприятно за Маса от психологическа гледна точка.

„Няма да навлизам в полемиката, но за него [Маса] беше много тежко от психологическа гледна точка“, сподели Тод в интервю за италианския ежедневник La Stampa.

„Може би можехме да бъдем по-твърди, когато историята стана известна. Няма съмнение, че Гран при на Сингапур беше фалшифицирана и трябваше да бъде отменена“, добави бившият президент на ФИА.

Тод се познава много добре с Маса. Двамата работиха заедно във Ферари в периода 2006-2008 г. След това французинът окончателно напусна Скудерията и изкара няколко мандата начело на ФИА.

Коментарите на Тод не подкрепят пряко правните претенции на Маса към F1 и ФИА. От друга страна, те осигуряват известно потвърждение на гледната точка на бразилеца по случая. Освен това, позицията на Тод като бивш президент на ФИА и уважавана личност в спорта също може да има известна тежест в съдебното производство.