Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Тод не се страхува от вето на Ферари относно намаляването на бюджетите

Тод не се страхува от вето на Ферари относно намаляването на бюджетите

845
0
Луис Камилери, Жан Тод
Луис Камилери и Жан Тод; снимка: Майкъл Потс

Президентът на ФИА Жан Тод не се страхува, че Ферари може да наложи вето върху предложеното намаление на бюджетите във Формула 1. Отборите все още не са гласували за последното предложение от страна на федерацията и Либърти Медия. Първоначално за 2021 г. бе прието редуциране до 175 милиона долара. Предизвиканата от коронавируса криза обаче доведе до предоговаряне и екипите се разбраха за $150 млн. По-малките отбори поискаха още по-рязко свиване на годишните харчове, което предизвика ожесточени спорове. В крайна сметка се стигна до предложение бюджетите на отбор да са $145 млн. през 2021-ва, $140 млн. за 2022-ра и $135 млн. от 2023-та.

Съществуват обаче предположения, че Ферари може да използва ветото си върху промени в правилата. Президентът на ФИА не се страхува от подобна възможност, заяви той в интервю за Скай Спортс.

„Не се плаша от това. Надявам се всички да проявят разум и отговорност в настоящата ситуация, за да ни помогнат да вземем най-доброто за Формула 1, участниците, промоутърите, управляващата организация и феновете решение”, заяви Тод

„Това се опитваме да постигнем. Уважавам Ферари за историята и постиженията на отбора и съм сигурен, че биха искали приносът им да остане толкова съществен към онова, което се стараем да построим.”

„Очевидно е, че настоящата икономическа ситуация е безпрецедентна. Това ни дава възможност да тръгнем в посока, в която (доскоро) не бихме потеглили. Наистина се надявам всички да останат на борда. Целта на новите правила е точно да даде шанс на участниците да продължават да са част от спорта в бъдеще. След COVID-19 ще има проблеми и щети за много производители, отбори, частни екипи, спортни федерации, спонсори и медии. Затова трябва да търсим начини да работим заедно и да се подкрепяме максимално едни други.”

Тод обясни също така, че е несправедливо Формула 1 да бъде обвинявана за отмяната на Гран при на Австралия в последния момент. Той обясни, че ситуацията там се е развила изключително бързо.

„24 часа преди началото на първата тренировка нямаше причина да не проведем събитието. Впоследствие нещата започнаха да се трупат едно по едно и няколко часа преди старта на сесията нещата вече не бяха възможни. Подобно нещо се случи и в други части на света. Седмица след Австралия спряхме рали Мексико заради емоционалния натиск. На следващия ден, в неделя във Франция имаше избори. В понеделник всичко спря. Ето защо казвам, че не е почтено да се критикува станалото. Беше непредвидимо.”

Президентът на медицинската комисия професор Жерар Сайан сподели по-рано, че условията в Австрия сега са много по-различни, отколкото в Мелбърн в средата на март

„Искаме да сме сигурни, че няма да има подобни ситуации, когато пристигнем на място за първото състезание от сезон 2020. Експертите ни работят по плановете. Сега при един положителен случай или дори 10 такива е напълно възможно да се продължи. Няма проблем от медицинска гледна точка, независимо дали става дума за маршал или за [Люис] Хамилтън. Но от гледна точка на спортните и медийни последствия нещата са доста различни. Опитваме се да открием границата, отвъд която би било невъзможно да се продължи”, обясни Сайан.

Тод пък коментира и ситуацията около Себастиан Фетел, който ще се раздели с Ферари след сезон 2020. Според французина четирикратният световен шампион има много възможности.

„Който и да го вземе, ще има страхотен късмет с него. Може пък в бъдеще да стане чудесен президент на ФИА. Никога не се знае”, каза президентът на федерацията.