Начало WRC News Тойота поема контрола над WRC екипа си, Макинен става съветник

Тойота поема контрола над WRC екипа си, Макинен става съветник

1277
0
Томи Макинен
Томи Макинен; снимка: Тойота

Томи Макинен ще стане съветник на Тойота Мотор Корпорейшън от януари 2021 г. Това означава, че четирикратният WRC шампион вече няма да оглавява отбора на японския производител в световния рали шампионат. Новината бе съобщена ден след победата на Елфин Еванс в рали Турция.

Макинен и екипът му от Томи Макинен Рейсинг върнаха Тойота във WRC през 2017 г. През 2018-та тимът спечели титлата при производителите, а през миналия сезон взе тази при пилотите.

В новата си роля Макинен ще участва в моторспорт програми на Тойота, развитието на спортни автомобили и пилоти. В официалното съобщение изрично се посочва, че от догодина ръководството на WRC отбора ще се осъществява от Тойота Рейсинг Европа

„Целта на WRC проекта бе да стартира изграждането на екипа по гъвкавия начин, на който е способна само една малка компания. Щастлив съм да кажа, че тази цел бе постигната и за мен е време да се отправя към нови предизвикателства с Тойота. Искам да благодаря на Акио Тойода за доверието и че ми повери проекта, както и че ни подкрепяше, докато постигнахме целите, които заедно си поставихме“, коментира Макинен.

„Радваме се, че Тойота дава стабилно бъдеще на изградения заедно екип и на експертите ни. За мен е важно, че ще продължи да се работи в Юваскила и Талин.“
Президентът на Тойота Мотор Корпорейшън Акио Тойода заяви, че е взел решение за връщането на компанията във WRC едва след като се срещнал с Макинен.

„Благодарение на неговата подкрепа сме в състояние да печелим в шампионата. А с използването на опита му създадохме GR Ярис. По-нататък той ще е нашият моторспорт съветник и ще ни помогне да създадем още по-добри автомобили. Този пост обаче няма да промени факта, че той е инструкторът ми по кормуване“, допълни Тойода.