Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Льоклер приключи тестовете в Бахрейн на първа позиция

Льоклер приключи тестовете в Бахрейн на първа позиция

6289
0
Шарл Льоклер
Шарл Льоклер, снимка Пирели

Шарл Льоклер оглави класирането след края на последния ден тестове в Бахрейн. Пилотът на Ферари записа най-добрата обиколка за 1:30.322 мин. Втори на 46 хилядни финишира Джордж Ръсел с Мерцедес. Трети остана Гуаню Жу от тима на Заубер.

Чудесно време посрещна пилотите и отборите преди началото на последния ден изпитания в Бахрейн. Температурата на въздуха бе 23 градуса по Целзий, а тази на асфалта- 34. Влажността отново беше под 50 %, а вероятността за дъжд- на практика нулева.

Всички пилоти излязоха на трасето веднага след старта на първата сесия за днешния ден. Сред тях бяха Люис Хамилтън, Карлос Сайнц, Серхио Перес, Александър Албон и др.

Около половин час след старта на деня сесията беше развят червен флаг. Причината за него отново беше свързана с изваден капак на шахта около завой №11 на пистата в Бахрейн. Този път Перес премина през този участък и получи поражения в своя автомобил. Местоположението на шахтата е само няколко метра по-напред от тази, която създаде главоболия през вчерашния ден

Същевременно механиците на Ред Бул инспектираха подробно колата на Перес. Самият Ейдриън Нюи също правеше проверки на пода на автомобила на мексиканеца, който имаше поражения след преминаването през проблемата шахта.

Сайнц заемаше първото място преди прекъсването на първата сесия за деня. Испанецът записа време за 1:31.247 мин. Втори беше Норис, следван от Албон, Перес и Магнусен.

След известно забавяне рейс контролът обяви, че сесията ще бъде възобновена в 11:45 местно време (10:45 българско). После стана ясно, че няма да има обедна почивка. Следователно сесията ще продължи до края на деня или по-точно 18 часа българско време.

Сесията беше възобновена след повече от едночасово прекъсване. Всички участващи пилоти излязоха на трасето, с изключение на лидера Сайнц, който беше в бокса. Най-използваните гуми по време на този етап от сесията бяха C3. Единствено Хамилтън залагаше на най-меките гуми на Пирели- С4. В същото време температурата на асфалта продължи да се увеличава.

Сайнц продължи да води след първите два часа за последния ден тестове в Бахрейн. Времето на испанеца беше 1:32.247 мин. Втори на малко повече от две десети се движеше Перес. Зад него се намираха Хамилтън, Строл и Норис. Рикиардо заемаше последната десета позиция, но пък правеше най-голям брой обиколки. Ботас пък прекара немалко време в бокса заради някакъв проблем.

В средата на деня повечето пилоти се прибраха в бокса за една „кратка почивка“. Единствено Албон правеше възможно повече обиколки. Пилотът на Уилямс беше възпрепятстван заради технически проблеми и направи по-малко турове от очакваното в сряда. Във Ферари пък тестваха ново предно крило върху колата на Сайнц. Испанецът продължаваше да води във временното класиране

След преполовяването на последни ден тестове в Бахрейн повечето отбори размениха своите пилоти. Изключение направи само Уилямс, който днес разчита само на Албон. Отборът от Гроув представи и воланът, който ще използва през тази година.

Верстапен зае първото място около три часа преди приключването на предсезонните тестове в Бахрейн. Трикратният световен шампион записа време за 1:31.058 мин. Втори продължаваше да бъде Сайнц, следван от Перес, Льоклер, Алонсо, Хамилтън, Строл, Норис, Хюлкенберг и Ръсел.

С напредване на деня слънцето над трасето в Бахрейн започна да залязва. Това позволи подобряване на най-добрите времена. Льоклер изпревари Верстапен и оглави класирането. Състезателят на Ферари записа 1:30.322 мин. Времето му беше с повече от 4 десети по-добро от това на Верстапен, но записано с най-меките гуми на Пирели.

В последния час от ден №3 от тестовете в Бахрейн пилотите правеха дълги серии с твърди гуми под прожекторите на пистата. Условията на трасето позволяваха да се правят състезателни симулации и да се финализира подготовката за първия старт за сезон 2024. Ръсел и Льоклер пък решиха да си спретнат една малка битка.

Льоклер в крайна сметка завърши тестовете в Бахрейн на първа позиция. Веднага зад него се нареди Джордж Ръсел. Третото място беше заето от Гуаню Жу. Пилотът на Заубер записа времето си в самия край на сесията.


Четвъртото място зае Макс Верстапен. Нидерландецът е фаворит за спечелването на състезанието следващата седмица.

Пети и шести се наредиха Юки Цунода (Виза РБ) и Александър Албон (Уилямс). Седми финишира Оскар Пиастри с Макларън. Място в топ 10 намериха още Фернандо Алонсо (Астън Мартин), Карлос Сайнц (Ферари) и Серхио Перес (Ред Бул). В последните минути бяха тествани някои системи, а пилотите направиха няколко тренировъчни старта.