Начало Рали Уилкс поведе след първите два етапа на рали Шотландия

Уилкс поведе след първите два етапа на рали Шотландия

47
0
Гай Уилкс

Британецът Гай Уилкс с Шкода Фабия S2000 поведе в класирането на рали Шотландия – предпоследен кръг от IRC тази година, след първите два етапа от надпреварата.

Уилкс бе най-бърз и в двете минавания по супер-специалната отсечка, провела се около замъка Скоун Палас, близо до град Пърт.

Настилката бе доста хлъзгава, което изненада доста пилотите. Водачът в генералното класиране Юхо Ханинен изпусна завой в първия етап и излезе извън пътя, което го забави с около 7 секунди, като след още допълнително загубено време, той се оказа на шеста позиция в класирането след края на втория етап – на 11,5 секунди изоставане от лидера Уилкс.

Самият Уилкс се оплака от проблем в кормилната уредба при второто минаване, но очевидно това не му е попречило особено сериозно.

Чудесен старт на надпреварата направи и шампионът за 2009-та година Крис Мийк с Пежо 207 S2000, който за момента е втори – на под 2 секунди изоставане.

След него е Андреас Микелсен с Форд Фиеста S2000, следван от Тиери Нювил и Алистър Макрей.

При автомобилите от Група N водач е е Джонатан Грийр с Митсубиши Лансер Ево 9.

Истинската надпревара обаче започва утре, когато пилотите ще трябва да преминат по два пъти през три изцяло макадамови отсечки, едната от които е и 17,6-километровата Ерохти.