Начало Избрани Уилямс: Ваулс ще бъде много отдаден на това да изведе отбора напред

Уилямс: Ваулс ще бъде много отдаден на това да изведе отбора напред

503
0
Джеймс Ваулс, Уилямс
Джеймс Ваулс, снимка Уилямс

Джейнс Ваулс може да тласне напред Уилямс. Според спортния директор Свен Смийтс, британският специалист ще осигури дългосрочна стабилност в отбора от Гроув и ще помогне за неговото завръщане в по-предната част на колоната.

Ваулс ще започне работа в Уилямс на 20 февруари. 43-годишният инженер обяви миналия месец, че напуска Мерцедес и застава начело на легендарния британски отбор. Ваулс заменя Йост Капито. Германецът реши да напусне по собствено желание след като прекара две години в Гроув.

Задачата на Ваулс няма да бъде никак лесна. Той трябва да промени ситуацията в Уилямс. Екипът зае последното място при конструкторите през сезон 2022 и редовно заемаше позиции в дъното на полето.

Уилямс претърпя огромна трансформация през 2020 г. Базираният в Гроув отбор бе закупен от Дорилтън Кепитъл. Американската инвестиционна компания наля доста средства в развитието на екипа. Това помогна за напредъка на Уилямс през 2021 г. За съжаление тимът разтълкува погрешно новите технически разпоредби в спорта и разполагаше с най-бавния и труден за управление автомобил.

Според Смийтс, сега е важно Уилямс да остави Ваулс да работи ако иска да постигне някакъв сериозен напредък.

„Много е важно за отбора да има някой, който сега да завърши това пътуване и да изведе Уилямс отново напред“, каза Смийтс.

„Всички знаем, че това нямаше да бъде едногодишно пътуване. Ваулс ще бъде много отдаден на това да изведе отбора напред. Вече виждаме, че той няма търпение да работи заедно с нас и да ни помогне да се върнем на правилното място. В дългосрочен план това е много добре“, добави спортният директор на Уилямс.

Този ход ще отбележи първата стъпка на Ваулс на най-висока позиция в отбор F1. Британецът дълги години изпълняваше ролята на главен стратег в Мерцедес. Преди това той работеше в тимовете на БАР, Хонда и Браун GP.

Междувременно ръководителят на отдела за представяне Дейв Робсън смята, че опитът на Ваулс в работата му с отбор, печелил шампионати, ще бъде от огромна полза за Уилямс.

„Ще разберем какви са плановете на Джеймс когато пристигне при нас след няколко седмици“, заяви Робсън.

„Това, което той носи, е наистина богат опит както от Мерцедес, така и превъплъщенията на отбора преди това. Той знае какво е необходимо, за да бъдеш на върха и да се задържиш на него.“

„Лично аз мисля, че той е много амбициозен и е много умен. Затова наистина очакваме с нетърпение да го приемем на борда и да му позволим да ни ръководи в следващата част от пътуването.“

Робсън добави че Уилямс не може да заобиколи факта, че екипът е бил зле от финансова гледна точка преди идването на Дорилтън. Британският инженер е категоричен, че ще отнеме известно време преди отборът на навакса по-голямата част от изоставането си на решетката. Подобно на Смийтс, той също се надява Ваулс да внесе стабилност в Гроув и да му помогне да направи следващата стъпка напред.

„Вече сме готови да преминем към следващия етап на това преустройство. Сега разполагаме с някакво усещане за стабилност в много по-дългосрочен план, [което] ще ни помогне.“

Уилямс представи разцветката на болида FW45 и обяви партньорството си с Gulf Oil. Тази година тимът от Гроув ще разчита на Алекс Албон и Логан Сарджънт. Американецът е един от тримата новаци на стартовата решетка през сезон 2023 в F1.