Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Васьор: Кими знае, че няма да спечели състезание с нас, но изпитва...

Васьор: Кими знае, че няма да спечели състезание с нас, но изпитва удоволствие от работата

2134
0
Кими Райконен
Кими Райконен; снимка: Алфа Ромео

Шефът на тима на Алфа Ромео във Формула 1 Фредерик Васьор заяви, че е безкрайно доволен от работата на Кими Райконен в последната година. В интервю за френския Canal+ Васьор подчерта, че финландецът е изключително важен за отбора. Неговата работа помага много в развитието на колата и самия екип. Райконен има огромен опит и бързо усеща ефектите и посоката на развитие. Колкото и пилотите днес да имат все по-малка роля при развитието на колите, все пак техните оценки са важни. От тяхната увереност зависи и дали възможната скорост на колата се достига реално на пистата или не.

„Той има огромен състезателен опит, страхотни познания от работата в топ отбори”, заяви Васьор. „Кара на практика за всички големи екипи и това носи много предимства за нас сега. Този опит е една от силните ни страни днес. Не става въпрос за извличане на повече скорост в състезание или в квалификация, а най-вече за цялостното развитие и работа на екипа. Това е много важен актив за нас.”

40-годишният Райконен е на път да станe пилота с най-много състезания в историята на Формула 1

Ако тази година участва в поне 12 старта, ще подобри рекорда на Рубенс Барикело, който има 326 Гран при.

Според французина обаче Кими почти не се интересува от тази статистика. Не го вълнува чак толкова и големината на сумите, които получава в тези вероятно последни сезони от своята кариера.

„Той се намира в такъв етап на живота си, че отдавна не се състезава за пари”, споделя още Васьор и припомня, че пилотът му се състезаваше за Макларън, Ферари, Лотус/Рено и спечели титлата през 2007 г. със Скудерията. „Кими иска да се забавлява и да изпитва удоволствие от това, което прави. При нас го има. Не знам дали се изразявам правилно, но той много добре знае, че с нас няма да спечели състезание. Но изпитва удоволствие от работата по развитието на цяла една система. Това е, което търсех и аз – някой, който участва в развитието на екипа.”

Райконен не веднъж е демонстрирал пренебрежение към статистиката и дадени определения във Формула 1. Той например е пилотът с най-много победи на пистата Спа-Франкоршамп от настоящите състезатели – 4. Когато през миналия сезон в Белгия му бе посочено, че го наричат „Краля на Спа”, реакцията му бе: „Това не означава нищо за мен”. По-рано през 2019-та в Монако бе Гран при №300 на финландеца. От Алфа Ромео отбелязаха повода, добавяйки, че на пилота им „не му пука какво мислят останалите за него. И би ви го казал, макар и с по-цветист език.”

 

View this post on Instagram

 

@iceone_racing

A post shared by Kimi Räikkönen (@kimimatiasraikkonen) on