Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Васьор потвърди, че от Ферари са водили разговори с Нюи

Васьор потвърди, че от Ферари са водили разговори с Нюи

1935
0
Ейдриан Нюи
Ейдриан Нюи, снимка Ред Бул Контент Пуул

Фредерик Васьор най-накрая коментира темата за Ейдриан Нюи и Ферари. Той потвърди, че Скудерията е водила разговори с британеца но в крайна сметка са е ударила на камък. Васьор и разкри причините за поредния неуспешен опит на Ферари да привлече гениалния дизайнер.

В началото на май стана ясно, че Нюи ще напусне Ред Бул в началото на 2025 г. 65-годишният дизайнер също така спря да работи за тима от F1 и се фокусира изцяло върху хиперкара RB17.

Кандидати за подписа на Нюи не липсваха. Говореше се, че Ферари е най-близо до привличането на британския дизайнер. Но в битката се включиха още отбори като Астън Мартин, Алпин и Уилямс. Базиранията в Силвърстоун отбор дори беше готов да предложи на Нюи възнаграждение, което е поне два пъти по-голямо от това, което взима сега в Ред Бул.

С напредване на времето стана ясно, че Ферари и Астън Мартин остават единствените кандидати за Нюи. Но по-рано този месец стана ясно, че отборът от Маранело се е отказал от преследването на британеца, тъй като не е искал да влиза в наддаване с тима от Силвърстоун. Така за пореден път Ферари не успява да си осигури услугите на гениалния британски инженер

Наскоро Васьор даде интервю за френския вестник L’Equipe. В него той разкри, че са били водени разговори с Нюи. В крайна сметка обаче усилията на Ферари са били напразни.

„Нюи? Имаше разговори, да. Но вероятно идеите му се различаваха от това, което имах предвид за него“, сподели Васьор.

Потенциалното идване на Нюи се разглеждаше като сериозна промяна в работата на техническия отдел на Ферари. Скудерията направи сериозни промени в тази структура след раздялата си с Енрико Кардиле. Италианският инженер отива в Астън Мартин от началото на 2025 г.

Васьор призна уменията и успехите на Нюи. Но от друга страна той намекна, че визията на дизайнера може да е била по-съвместима с пълния творчески контрол, отколкото във Ферари са била готова да предложат. Макар че преговорите се провалиха, Васьор остави вратата отворена за бъдещо сътрудничество с британеца.

„Може би един ден ще намерим общ език. Но, както казах, не един човек е този, който променя резултата на един отбор. Групата винаги е по-силна от отделния човек.“

Макар че не успя да привлече в редиците си, Нюи, Ферари предприе големи стъпки за укрепване на тима в F1. Италианският отбор привлече бившия пърформанс директор на Мерцедес Лоик Сера. Френският инженер ще заеме поста технически директор на шасито от 1 октомври.

„Неговата сила е, че става дума за опитен човек, който е прекарал много време на най-високо ниво“, каза Васьор за Сера.

Ферари също така отмъкна още един кадър на Мерцедес- Жером д’Амброзио. Бившият пилот от F1 и Формула Е ще бъде заместник-директор на екипа. Това допълнително ще заздрави ръководната структура на Скудерията

„За мен беше важно да имам човек с неговите познания. В света на състезанията той е бил пилот, директор на отбор и главен изпълнителен директор“, отбеляза Васьор.

Накрая шефът на Ферари коментира и напускането на Кардиле. Французинът беше категоричен, че отношенията му с бившия технически директор на тима са много добри.

„Имах добри отношения с него. В личен план той ми липсва“, заключи Фредерик Васьор.

Догодина Ферари ще разполага с Люис Хамилтън. Седемкратният световен шампион ще си партнира заедно с Шарл Льоклер. Очакванията са пристигането на Хамилтън да даде нов тласък на Скудерията и да помогне за връщането на тима към върха.