Начало Избрани Ваулс прави пълна реорганизация в Уилямс

Ваулс прави пълна реорганизация в Уилямс

611
0
Джеймс Ваулс, Уилямс
Джеймс Ваулс; снимка: Уилямс

Джеймс Ваулс ще направи пълна реорганизация в Уилямс. Британският специалист обяви, че отборът от Гроув ще бъде променен из основи и ще използва значителните си финансови ресурси и историческо минало, за да привлече повече талантливи инженери.

Ваулс застана начело на Уилямс преди малко повече от три месеца. 43-годишният инженер дойде на мястото на Йост Капито. Преди това Ваулс прекара повече от 15 години в Бракли. Там той работеше в отборите на БАР, Хонда, Браун GP и Мерцедес. Британецът бе и един от най-доверените хора на главния изпълнителен директор на Мерцедес Тото Волф.

Ваулс използва тези три месеца, за да направи подробна оценка на случващото се в Уилямс. Отборът от Гроув се намира в доста труден период и дори няма технически директор след напускането на Франсоа-Ксавие Дьомезон. Френският специалист си тръгна заедно с Йост Капито. По-рано тази седмица Дьомезон започна работа в Хюндай.

Ваулс е на мнение, че Уилямс ще приключи своята реорганизация до края на годината. Екипът от Гроув ще бъде сериозни подкрепен финансово от Дорилтън Кепитъл. Американската инвестиционна компания закупи тима от семейство Уилямс преди близо три години

„По отношение на посоката сме наясно накъде вървим. Намираме се в добро състояние, особено що се отнася до техническата структура, която трябва да изградим“, сподели Ваулс.

„Все още няма какво да разкривам. Надявам се това да стане през следващите няколко месеца. Зад кулисите постоянно се случват реорганизации. Точките на натиск наистина се опитват да изстискат отбора и да разберат къде имаме силни и къде слаби страни. Това е продължителен процес, който ще отнеме не месеци, а години“, добави шефът на Уилямс.

Уилямс не успява да завърши в горната половина на класирането при конструкторите от сезон 2016 насам. Затова Ваулс ще използва наследството и финансовата си подкрепа, за да успее да привлече повече талантливи инженери.

Това ще бъде част от цялостно преустройство. Британският специалист смята, отборът има капацитета да „разруши това, което има“, за да се изкачи в класацията при конструкторите.

„Основното нещо е, че сме в състояние да разрушим това, което имаме, да го възстановим от нулата и да го превърнем в един солиден механизъм“, продължи Ваулс.  „Ние разполагаме с финанси и инвестиции, които са на наше разположение, както и много други отбори. Но независимо от това, в момента разполагаме с тази възможност.“

„Имаме готовността и желанието дори да правим компромиси през тази и следващата година, ако е необходимо и ако се налага. Трябва да сме сигурни, че ще се върнем в предната част на полето. Това е по-трудно решение, ако например се състезаваш за пето или шесто място в шампионата, но е много по-лесно, когато си Уилямс.“

„Тогава имате голямото наследство. Не е нужно много време, за да се разходиш из музея [в Гроув] и да разгледаш всички шампионски автомобили и да осъзнаеш наследството на този отбор“, заключи Джеймс Ваулс.

Този уикенд Уилямс се състезава в Монако. Отборът има общо три успеха на уличната писта в Монте Карло. Последният от тях е дело на Хуан Пабло Монтоя през 2003 г. Вчера екипът обяви, че ще използва специална разцветка в стартовете в Сингапур, Япония и Катар, която ще бъде избрана чрез онлайн гласуване.