Начало WRC News Хюндай привлече бивш технически директор на Уилямс

Хюндай привлече бивш технически директор на Уилямс

688
0
Франсоа-Ксавие Дьомезон
Франсоа-Ксавие Дьомезон, снимка Хюндай

Хюндай привлече бивш технически директор на Уилямс. Южнокорейският производител подписа с Франсоа-Ксавие Дьомезон. Френският инженер ще работи в техническия отдел на марката и ще се занимава с нейните програми в световния рали шампионат и пистовите състезания.

Дьомезон има сериозен опит в рали спорта. Французинът беше технически директор на Фолксваген. Германският производител доминираше в WRC и спечели всички титли в периода 2013-2016 г. След това марката изненадващо напуска шампионата

Дьомезон остана да работи във Фолксваген още време. Френският специалист участва в разработката на Volkswagen I.D. R. Електрическият прототип подобри рекорда на Пайкс Пийк и редица други състезания, като зад волана бе Ромейн Дюма.

Френският инженер бе технически директор на Уилямс от 2021 до 2022 г. Там той отново работеше заедно с Йост Капито. В края на миналата година двамата напуснаха базирания в Гроув отбор.

Назначението на Дьомезон е идва след като новият шеф на тима Сирил Абитебул изрази желание да привлече технически директор на отбора. В новата си роля Дьомезон ще поддържа връзка с групите за изследвания и развитие в рамките на по-широката организация на Хюндай. Той ще управлява отделите за автомобили и задвижващи системи за дейностите на марката в областта на моторните спортове, които понастоящем включват WRC, TCR и ETCR.

Дьомезон също така ще работи в тясно сътрудничество с програмния мениджър на WRC Кристиан Лорио при разработването на автомобила Хюндай i20 N Rally1.

Французинът ще играе роля и в определянето на бъдещите програми на Хюндай в областта на моторните спортове. Заедно е него ще бъдат Абитебул и президента на Хюндай Моторспорт Шон Ким. Не е тайна, че Хюндай иска да разшири на дейността си в други дисциплини на моторните спортове. Тук могат да се включат F1 и световния шампионат за издръжливост (WEC)

„Изключително съм развълнуван да започна тази нова роля в Хюндай Моторспорт“, сподели Дьомезон.

„Ясно е, че Хюндай има фантастичен потенциал в сферата на моторните спортове. Това се отнася както за съществуващите начинания, така и за бъдещите инициативи, особено в програмите за електрически моторни спортове.“

„Моята задача е да подобря и развия възможностите на Хюндай Моторспорт. Искам да помогна на компанията да стане една от най-добрите в световен мащаб. Радвам се на това предизвикателство. Сега очаквам с нетърпение да работя с персонала, който вече е постигнал големи успехи в WRC и в клиентските си състезателни програми“, добави французинът.

Шефът на Хюндай Сирил Абитебул приветства идването на Дьомезон в екипа.

„След като отделих известно време, за да се потопя в компанията и нейната дейност, ми стана ясно, че имаме нужда от обединяващо присъствие в рамките на нашите технически отдели“, каза Абитебул. „Да имаме Франсоа-Ксавие на борда като технически директор е невероятно вълнуваща възможност да разширим и развием програмите на Хюндай в моторните спортове.“

„Дьомезон ще подобри настоящата ни конкурентоспособност. Той също така ще ни помогне да определим бъдещето на компанията. Трябва да внесем подобрения в нашите съоръжения, за да трансформираме възможностите си в тази на организация от най-високо ниво в моторните спортове.“

„Той знае какво е необходимо, за да спечелим и да доминираме в моторните спортове. Именно този опит трябва да насочим усилията си и да спечелим шампионски титли през следващите години“, каза още шефът на Хюндай.

По-рано тази седмица Хюндай потвърди екипажите си за рали Сафари в Кения. Южнокорейският производител отново ще разчита на Тиери Нювил, Есапека Лапи и Дани Сордо. В същото време марката продължава да търси заместник на Крейг Брийн.