Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Верстапен бе избран от своите колеги за пилот №1 за 2023 г.

Верстапен бе избран от своите колеги за пилот №1 за 2023 г.

914
0
Макс Верстапен
Макс Верстапен, снимка Ред Бул Контент Пуул

Макс Верстапен бе избран от своите колеги за пилот №1 за 2023 г. Пилотът на Ред Бул зае първото място в резултатите от традиционното гласуване, което се провежда през последните години. На второ и трето място се нареждат Люис Хамилтън (Мерцедес) и Фернандо Алонсо (Астън Мартин). В същото време съотборникът на Верстапен Серхио Перес бе класиран едва 10-ти.

Днес станаха ясни резултатите от ежегодното гласуване, провеждано от F1. Съвсем очаквано, Верстапен излезе начело и в тази класация. Нидерландецът записа един наистина доминиращ сезон. В него той счупи рекордите за най-много спечелени победи, точки, обиколки начело, най-голяма разлика спрямо втория и т.н.

Верстапен спечели гласуването и в предишните си шампионски кампании през 2021 и 2022 г. Сега той записа един своеобразен хеттрик в тази категория.

Използвайки стандартната точкова система в F1, 19 от общо 22-ма пилоти избраха Верстапен за най-добър пилот през 2023 г. Веднага зад него се наредиха други световни шампиони- Люис Хамилтън и Фернандо Алонсо. Ландо Норис от Макларън зае четвърто място. Това е подобрение с две места спрямо позицията, на което той реално завърши в класирането.

Следващите позиции са заети от Шарл Льоклер и Карлос Сайнц от Ферари, Алексадър Албон (Уилямс) и Оскар Пиастри с Макларън. В челната десетка попадат още Пиер Гасли (Алпин) и Серхио Перес (Ред Бул).

Хамилтън не взе участие в гласуването за най-добър пилот през 2023 г. В този списък се включат още Ник де Врис и Лиам Лоусън. Двамата караха за Алфа Таури през първата и втората половина на сезон 2023. Нидерландецът бе освободен от тима след само 10 старта. Неговият новозеландски колега пък заместваше Даниел Рикиардо в общо пет надпревари.

Междувременно Верстапен посочи кои са били най-добрите и най-лошите състезания за него през 2023 г.

„Мисля, че Спа беше много силен уикенд. Вероятно Япония също беше много силна – още от първата обиколка беше невероятно да се кара този автомобил“, сподели Верстапен.

„Погледнах на екрана и си казах: „Добре, това е добър старт!“. От гледна точка на баланса, вероятно ще избера квалификацията в Япония, тъй като колата беше наистина приятна за каране“, каза още пилотът на Ред Бул.

Съвсем логично, Верстапен посочи Баку и Сингапур като най-лошите си надпревари за сезон 2023 в F1. Трикратният световен шампион не триумфира на тези класически улични трасета и изпитваше известни затруднения.

„Най-лошото ми състезание беше Баку. Просто не бях доволен от това как върви всичко.“

„В Сингапур просто не бяхме наред и вероятно направихме и няколко грешки с настройките. Беше объркано. За мен състезанието Сингапур не се получи по правилен начин. Не го броя“, допълни Макс Верстапен.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Oracle Red Bull Racing (@redbullracing)