Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Верстапен: Беше важно да изпреваря Норис в началото

Верстапен: Беше важно да изпреваря Норис в началото

831
0
Макс Верстапен, Ред Бул
Макс Верстапен; снимка Ред Бул Контент Пуул

Макс Верстапен грабна победата в спринта на пистата в Сао Пауло. Пилотът на Ред Бул потегли втори и изпревари Ландо Норис веднага след старта. Оттам нататък Верстапен водеше необезпокояван от никого и записа още един рутинен успех.

Верстапен даде второ време в днешната спринтова квалификация. Нидерландецът бе изпреварен единствено от Норис. Макар да бе втори, Макс бе считан за абсолютен фаворит за спечелването на спринта на пистата Интерлагос

Верстапен имаше отлична стартова реакция и изпревари Норис при преминаването на първите два завоя. След това той започна да се откъсва от британеца и отвори аванс от около 1.5 сек. С напредване на спринта, трикратният световен шампион менажираше добре гумите си и поддържаше константна разлика спрямо Норис.

В последните турове Верстапен вдигна темпото, след като успя да съхрани ресурса на меките си гуми. В крайна сметка Макс завърши с аванс от 4.287 сек. спрямо Норис.

Верстапен разкри, че е било от решаващо значение да изпревари Норис в началото на състезанието, преди да премине във фаза на управление на гумите.

„Беше важно да изпреваря Норис в началото“, сподели Верстапен. „Първоначалният старт не беше невероятен, но втората му част беше много добра. Навлязохме успоредно и след това всичко беше въпрос на управление. Тук, на тази писта има голяма деградация- гумите ни се износваха много.“

„24 обиколки с един комплект гуми е наистина дълъг стинт. Затова просто се опитвах да поддържам постоянно време за обиколка. Смятам, че се справих доста добре със състезанието като цяло“, добави звездата на Ред Бул.

Колата на Ред Бул показа отлично износване на гумите в днешния спринт в Сао Пауло. Това кара Верстапен да е оптимист за утрешната надпревара, в която той ще потегли първи.

„Миналата година ми беше много трудно тук. Тази година обаче е много по-добре, но не можеш да натискаш толкова много“, каза Верстапен. „Всичко е свързано с това да държиш гумите под контрол. Справихме се добре с това. Стартът ми също бе страхотен. Мисля, че научихме много по време на това състезание и се надявам, че ще успеем да направим нещо подобно и утре“, завърши трикратният световен шампион.

Съотборникът на Верстапен Серхио Перес финишира трети. Мексиканецът загуби позиции в началото от пилотите на Мерцедес. Перес обаче успя да си върне загубеното и завърши трети с изоставане от 13.617 сек. спрямо Макс

„Не беше лесно. Имах ужасен старт и в крайна сметка загубих място от Джордж, а след това още едно място от Люис в четвърти завой. Оттам нататък се борих здраво. Трябваше да използвам всичките си гуми и платих цената за това към края на спринта“, заяви Перес.

„Като цяло денят беше добър и спечелих добри точки. Можехме да сме по-нагоре, стига да го нямаше този старт. Сега е по-важно да запазим инерцията. Като цяло имахме много добър ден. Утре е основното състезание. Надявам се тогава да затвърдим силния резултат“, завърши пилотът на Ред Бул.