Начало Избрани Верстапен: Дадох всичко от себе си и целунах някои от стените по...

Верстапен: Дадох всичко от себе си и целунах някои от стените по време на финалната си обиколка

1275
0
Макс Верстапен, Ред Бул
Макс Верстапен, снимка Спас Генев

Макс Верстапен спечели квалификацията за Гран при на Монако. Пилотът на Ред Бул записа феноменална обиколка в самия край на Q3. Верстапен дори докосна някои от стените и успя да навакса изоставането си спрямо Фернандо Алонсо в първите два сектора. Така пилотът на Ред Бул записа първи полпозишън в Монако и общо трети от началото на сезон 2023 в F1.

Верстапен имаше сериозни проблеми по време на първата свободна тренировка в Монако. Пилотът на Ред Бул се оплака от поведението на своя болид. От неговия екип решиха да направят корекция в настройките в паузата между FP1 и FP2. Това изглежда даде резултат тъй като той беше най-бърз във втората свободна тренировка. Въпреки това той призна, че се нуждае от нещо повече, за да се справи с Ферари и Астън Мартин в днешната квалификация

Верстапен беше най-бърз и в третата свободна тренировка в Монако. Нидерландецът показа отлична скорост със своя наистина добре балансиран автомобил Ред Бул RB19. Следователно двукратният световен шампион изглеждаше фаворит за спечелването на квалификационната сесия.

Верстапен даде най-добро време в първите два сегмента от квалификацията за Голямата награда на Монако. 25-годишният състезател не даде толкова силна обиколка в първия си опит в Q3. Това накара мнозина да смятат, че той е отпаднал от борбата за полпозишъна, в която участваха Фернандо Алонсо и Шарл Льоклер.

Пилотът на Ред Бул изоставаше от Алонсо в първите два сектора на пистата в Монте Карло. В крайна сметка Верстапен направи невъзможното и успя да грабне полпозишъна заради невероятния си последен сектор. Така в крайна сметка той изпревари с 84 хилядни Алонсо и ще потегли от първо място в утрешната Гран при на Монако

„Знаехме, че този уикенд ще бъде малко труден за нас. Затова трябваше да съберем всичко заедно“, сподели Верстапен след като излезе от своя болид.

„Вчера не беше най-добрият старт. Мисля че продължихме да се подобряваме и да бъдем по-добри. Знаме, че във всяка квалификация трябва да излезеш на преден план и да рискуваш всичко“, продължи пилотът на Ред Бул. „Първият ми сектор не беше идеален. В последната обиколка бях малко предпазлив на първи завой. След това знаех, че съм изостанал, така че в последния сектор просто направих невъзможното. Дадох всичко от себе си и целунах някои от стените по време на финалната си обиколка. Сега съм щастлив, че за първи път съм на полпозишън тук“, обясни Верстапен.

„Имаме нужда от чисто начало на състезанието утре. Разстоянието до завой №1 е кратко. Знаете, че в Монако могат да се случат много неща – кола за сигурност, дъжд и каквото се сетите. Така че в това нещо има малко хаос.“

„Смятам, че по отношение на състезателното темпо автомобилът е бърз, така че това не е проблем. Просто трябва да го запазим чист и спокоен по време на цялата дистанция“, каза още Макс Верстапен.

Същевременно съотборникът на Верстапен Серхио Перес претърпя инцидент по време на Q1. Пилотът на Ред Бул удари своя болид в завоя „Сент Дево“ и приключи рано участието си в сесията. Има вероятност мексиканецът да потегли утрешната Гран при на Монако от бокса.