Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Верстапен: Китай ще бъде сериозно предизвикателство за нас

Верстапен: Китай ще бъде сериозно предизвикателство за нас

1139
0
Макс Верстапен, Ред Бул
Макс Верстапен, снимка Ред Бул Контент Пуул

Макс Верстапен коментира предстоящият състезателен уикенд в Китай. Пилотът на Ред Бул вярва, че той и отборът са изправени пред голямо предизвикателство заради спринтовия формат и дългото отсъствие на пистата от календара на F1.

Този уикенд F1 най-накрая се завръща в Китай. Страната от Източна Азия изпадна от календара на световния шампионат през последните четири сезона заради пандемията от коронавирус. В крайна сметка властите решиха да вдигнат всички ограничения и позволиха връщането на Формула 1.

Отборите и пилотите от F1 са изправени пред голям брой неизвестни по време на състезателния уикенд в Китай. Това е така заради новата генерация автомобили и различните гуми, които се използват от 2022 г. насам. Чисто новият асфалт на трасето в Шанхай и форматът на уикенда също ще създадат допълнителни затруднения на всички.

Шанхай е една от малкото писти в календара на F1, на която Макс Верстапен няма победа. Нидерландецът има един подиум в Китай, записан през 2017 г. Заради това той ще бъде мотивиран да спечели състезанието и да подобри рекорда за победи на най-много писти в F1. В същото време Ред Бул има два успеха на пистата в Шанхай. Именно тук австрийския отбор триумфира за първи път във Формула 1 през 2009 г. Девет години по-късно тимът печели отново Гран при на Китай

„Беше страхотно да спечелим победата в Сузука и беше хубаво да прекараме още малко време в Япония със семейството и приятелите си. Сега очакваме с нетърпение следващия старт в Шанхай“, сподели Верстапен.

„Китай ще бъде сериозно предизвикателство за нас. Трябва да се има предвид, че това е спринтов уикенд. Не сме се състезавали на тази писта от 2019 г. и ще имаме само една тренировъчна сесия. Затова всичко ще се състои в това да се уверим, че сме настроили автомобила по най-добрия възможен начин и да управляваме гумите си“, обясни пилотът на Ред Бул.

„Този допълнителен елемент създава по-голямо вълнение за феновете, което е добре. Екипът работи усилено, за да се подготви за това нещо. Пистата в Китай е страхотна и има уникално оформление. Тук има по-сложни завои и дълги прави, които предоставят много възможности за изпреварване. Винаги съм обичал да карам на тази писта, така че очакваме с нетърпение да видим какво ще ни донесе този уикенд“, завърши Макс Верстапен.

Съотборникът на Верстапен Серхио Перес няма нито един подиум в Китай. Най-добрият резултат на мексиканеца е осмо място през 2019-та, когато все още караше за Рейсинг Пойнт. Сега целта на Перес е да запише силен резултат и да се бори за победата

„Вълнуващо е, че отново се връщаме в Китай. Струва ми се, че мина много време, откакто бяхме тук за последен път. Никога не съм карал с Ред Бул на тази писта, така че ще бъде много забавно“, каза Перес.

„Това е предизвикателна писта. От друга страна показахме, че разполагаме с автомобил, който може да се състезава много добре на повечето места.“

„Япония наистина ми доказа колко уверен се чувствам с този автомобил и какво представяне мога да извлека от него на местата, на които имах трудности през миналия сезон. Тази седмица се върнах в Милтън Кийнс, където работих усилено с моя екип, за да се подготвя за следващите няколко седмици състезания. Подготовката е много важна, особено когато предстои спринтов уикенд, тъй като имаме много малко време за тренировки с автомобила. Новият формат ще бъде труден за всички. Всички обаче сме в една и съща позиция. Целта ми е да се доближа до максималния брой точки през уикенда“, завърши Серхио Перес.