Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Верстапен: Коментарът ми за уволнението бе неправилно разбран

Верстапен: Коментарът ми за уволнението бе неправилно разбран

6285
0
Макс Верстапен
снимка: Ред Бул Контент Пуул

Макс Верстапен заяви, че негов коментар след Гран при на Бахрейн е бил „неправилно разбран“. Пилотът на Ред Бул заяви миналата неделя след състезанието, белязано от ужасяващата катастрофа на Ромен Грожан, че би уволнил пилот, който не желае да стартира след подобен инцидент.

„Мисля, че хората не разбраха правилно какво имах предвид. Опитах се да кажа, че като пилоти ние разбираме риска, който поемаме, качвайки се в болида. И ако някой изпитва съмнения, би трябвало да обмисли да спре да се състезава“, заяви Верстапен

„Няма нищо грешно в това да се чувстваш некомфортно да се състезаваш, но ние сме част от един отбор и те разчитат на нас да си свършим работата и да караме колата. Ако Ромен не бе излязъл, щеше да е много различна неделя. През 60-те и 70-те години (на XX век) е било далеч по-опасно, а тогавашните състезатели са продължавали да карат, защото са знаели, че това им е работата и това са обичали да правят. Въпреки че са били наясно колко висок риск е имало да загубят някои от приятелите си. Сегашното ниво на безопасност е невероятно и уважавам решението на всеки отделен човек, но това е мнението ми. Никой не иска да вижда подобен инцидент, но най-важното е, че Ромен е добре.“


Хаас-ът на Грожан избухна в пламъци, след като се разби. Пилотът успя да излезе сам, а състезанието бе спряно за почти час и половина, докато бариерата бъде поправена. По време на паузата инцидентът бе многократно повторен, което предизвика недоволството на Даниел Рикиардо. Австралиецът посочи, че подобен инцидент не е забавление. Говорител на Формула 1 отговори, че в подобни случаи повторения се излъчват едва след установяване състоянието на пострадалите и хората близо до станалото.

След катастрофата Грожан бе в болница под наблюдение и вчера бе изписан. Състоянието му ще бъде преценено отново следващата седмица, когато ще бъде взето решение дали ще кара в Гран при на Абу Даби.