Начало Избрани Верстапен: Невероятно е да спечеля Гран при №100 за Ред Бул

Верстапен: Невероятно е да спечеля Гран при №100 за Ред Бул

744
0
Макс Верстапен, Ред Бул
Макс Верстапен, снимка Ред Бул Контент Пуул

Макс Верстапен спечели състезанието за Голямата награда на Канада в F1. Пилотът на Ред Бул потегли от полпозишън, водеше във всяка една от 70-те обиколки на пистата „Жил Вилньов“ край Монреал и заслужено записа шести успех от началото на сезона. Днешният успех на Верстапен бе още по-специална, тъй като той донесе успех №100 за отбора на Ред Бул в F1.

Верстапен не започна по най-добрия начин състезателния уикенд в Канада. Пилотът на Ред Бул остана шести след края на първите две тренировки в петък. След това нидерландецът показа много добра скорост на мократа писта в събота.

Верстапен беше най-бърз в третата свободна тренировка и спечели хаотичната квалификация, която се проведе при смесени условия. Съвсем логично, двукратният световен шампион бе фаворит и за спечелването на днешната Гран при на Канада.

Верстапен имаше отлично потегляне след изгасването на червените светофари. 25-годишният състезател запази водачеството и при периода на виртуална и реална кола за сигурност в Монреал. Двукратният световен шампион проведе още едно рутинно състезание, което в крайна сметка завърши с нов успех. За разлика от предишните случаи, този път Верстапен завърши само с 9.570 сек. спрямо втория Фернандо Алонсо от тима на Астън Мартин

Въпреки успеха, Верстапен призна, че състезанието не е било никак лесно за него.

„Много съм щастлив в момента. Състезанието не беше много лесно, защото гумите не успяваха да влязат в своя прозорец. Днес беше много студено в сравнение с петък и се пързаляхме доста. Невероятно е да спечеля Гран при №100 за Ред Бул“, сподели Макс веднага след края на старта в Канада.

Верстапен записа победа №41 в своята кариера. По този начин нидерландецът се изравни с бразилската легенда Аертон Сена.

„Невероятно е! Никога не съм очаквал, че и аз ще достигна тези цифри. Продължаваме да се радваме и да работим усилено. Днешният ден също беше чудесен“, продължи Верстапен. „Очаквах повече или по-малко от това днес, но беше трудно да запазя сцепление с гумите. Сцеплението изчезваше бързо, може би затова разликата не беше толкова голяма, все пак имахме няколко коли за сигурност тук и там. Като цяло спечелихме, което е най-важното.“

Верстапен каза и хубави дума за канадските фенове по пистата „Жил Вилньов: “Те са толкова запалени по спорта. Дори и вчера с дъжда те просто стояха тук. Обичаме да идваме тук и се надявам да го правим още дълги години“, завърши Макс Верстапен. Младият нидерландец е един от петимата пилоти, допринесли за стоте успеха на Ред Бул в F1. Другите са Себастиан Фетел, Марк Уебър, Даниел Рикиардо и Серхио Перес.