Начало Избрани Верстапен: Обичам да карам на мокро. Аз съм от Нидерландия, така че...

Верстапен: Обичам да карам на мокро. Аз съм от Нидерландия, така че съм свикнал да карам при такива условия

1726
0
Макс Верстапен, Ред Бул

Макс Верстапен спечели квалификацията за Голямата награда на Канада в F1. Пилотът на Ред Бул се справи отлично с променливите условия на пистата Жил Вилньов. Верстапен отново показа невероятните си умения на мокра и изсъхваща писта и записа наистина впечатляващ резултат.

Уикендът за Верстапен в Канада не започна по най-добрия начин. Пилотът на Ред Бул даде шесто време след края на петъчните свободни тренировки. Верстапен каза, че очаква да има изненади през съботния ден заради очакванията за дъжд по време на квалификацията.

Верстапен започна по много силен начин втория ден от рейс уикенда в Канада. 25-годишният състезател беше най-бърз в дъждовната трета тренировка в Монреал. Следователно той даде сериозна заявка за квалификацията, която се очакваше да се проведе при сходни условия

Двукратният световен шампион даде най-добро време в първия сегмент от квалификацията за Гран при на Канада. Нидерландецът също така бе начело в старта на Q2. После той и неговият екип взеха правилното стратегическо решение и минаха през бокса за меки сликове. Това позволи на Макс да си гарантира участие в Q3 без да изпитва каквито и да е притеснения.

Верстапен зададе темпото в началото на Q3 в Монреал. Пилотът на Ред Бул записа феноменална обиколка в самото начало на сесията. Това се оказа много важно, тъй като на трасето започна да вали все повече с напредване на Q3 и не позволи подобряване на времената. Така в крайна сметка той записа пети полпозишън от началото на сезон 2023 и втори пореден в Канада.

„Обичам да карам на мокро. Аз съм от Нидерландия, така че съм свикнал да карам при такива условия“, сподели Верстапен в интервю с Даника Патрик веднага след края на квалификацията в Канада. „В петък може би не беше фантастично. Затова направихме няколко промени по автомобила. Разбира се, в събота беше мокро, така че е различно“, продължи Верстапен. „Смятам, че автомобилът е по-добър за каране. При мокра настилка трябва да се съобразявате с условията. На места беше хлъзгаво. Направихме всички правилни решения в правилния момент. Много съм щастлив, че отново съм на полпозишън тук.“

Верстапен отново не пропусна да се „оплаче“ от свалянето на предавките на неговия болид.

„Просто правихме фина настройка. Понижаването на предавките не е проблем, но винаги искаш да подобриш малките неща в автомобила“, завърши Макс Верстапен.

Съотборникът на Верстапен Серхио Перес не прескочи Q2. Мексиканецът стана жертва на променливите условия и даде 12-то време.

„Нищо не сработи в квалификацията. Когато сложихме сликовете, имах нужда от обиколка да ги загрея, но тогава започна да вали. Поставихме интермедия, но вече беше късно и за това. Имахме нужда от една или дори само половин обиколка време, за да запишем добър резултат, но го изпуснахме. Позицията ми на пистата зад Валтери Ботас също не помогна“, обясни Перес.

„Планът ни беше да запишем една обиколка и след това да се върна за сликове. Взехме това решение заедно и сбъркахме. Ще бъде трудно за изпреварвания в неделя, но ще направим всичко възможно да наваксаме позиции“, завърши пилотът на Ред Бул.