Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Верстапен: Това беше добро начало за нас

Верстапен: Това беше добро начало за нас

1099
0
Макс Верстапен
Макс Верстапен; снимка: Ред Бул Контент Пуул

Макс Верстапен записа най-бързата обиколка в първия ден от състезателния уикенд в Япония. Състезателят на Ред Бул каза, че началото на уикенда е добро за него и тима. Верстапен обаче предупреди, че другите отбори са намалили разликата спрямо миналогодишния старт на Сузука.

Верстапен оглави класирането в първата свободна тренировка за Гран при на Япония. Трикратният световен шампион се чувстваше много комфортно на Сузука. Характеристиките на японското трасе по принцип пасват много добре на силните страни на Ред Бул RB20. Отборът от Милтън Кийнс е фаворит за спечелването на утрешната квалификация и неделното състезание

Пилотът на Ред Бул не записа обиколка във втората свободна тренировка, която се проведе на дъжд. Той реши да не рискува и остана в бокса. По време на сесията той бе видян да разговаря с Кристиан Хорнер и Хелмут Марко, както и със своя рейс инженер.

Верстапен показа добро темпо в първата 60-минутна сесия и е фаворит за победата. Нидерландецът обаче смята, че разликата се очаква да бъде по-малка в сравнение с 2023 г. Тогава той спечели надпреварата в Япония с повече от 20-секунден аванс.

„Това беше добро начало за нас. Балансът не беше лош. Това винаги е добър начин да започнем уикенда“, сподели Верстапен. „Изглежда, че всички останали са малко по-близо до нас в сравнение с миналата година.“

„Мисля, че като цяло в рамките на една обиколка изглежда, че са се приближили доста. За темпото в дългосрочен план нямам представа. Не очаквам разлики, подобни на тези, каквито имаше миналата година тук“, добави пилотът на Ред Бул.

Съотборникът на Верстапен Серхио Перес даде второ време в откриващата тренировка в Япония. Във втората мексиканецът също предпочете да остане в бокса и да не предприема излишни рискове. Подобно на Макс, Перес също се опитва да се възстанови след разочароващия уикенд в Мелбърн

„Като цяло сесията беше добра. Доволен съм от автомобила. Мисля, че го вкарахме в хубав прозорец. Очевидно направихме някои промени за FP2, които за съжаление не разчетохме добре“, каза пилотът на Ред Бул.

„Направихме най-доброто, което можехме в първата тренировка. Мисля, че сме в много сходна ситуация с отборите около около нас. Трябва да изчакаме утрешния ден, за да имаме по-добър прочит на всичко останало“, добави Серхио Перес.

Съветникът на Ред Бул д-р Хелмут Марко също коментира петъчния ден на Сузука.

„Много сме доволни. Добавихме сравнително обширни актуализации и те проработиха. Дългосрочната перспектива на Ферари беше много впечатляваща. Льоклер беше със секунда по-бърз. Това обаче не е реално. Ако използваш по-малко гориво в автомобила, което Ферари обича да прави, те винаги са близо до нас“, заяви Марко.

Марко коментира и представянето на Аюму Иваса. Младият японец кара болида на Виза РБ в първата тренировъчна сесия за Гран при на Япония.

„Иваса се справи много добре. Разликата спрямо Юки Цунода бе по-малко от една секунда. Това е много положително представяне“, допълни съветникът на Ред Бул Рейсинг.