Начало Избрани Виня ще бъде с по-активна роля в работата на Ферари през сезон...

Виня ще бъде с по-активна роля в работата на Ферари през сезон 2023?

1309
0
Бенедето Виня, Ферари
Бенедето Виня, снимка Ферари

Бенедето Виня трябва да бъде с по-активна роля в работата на Ферари през сезон 2023. Според различни информации в Италия, главният изпълнителен директор на Скудерията ще работи заедно с новия шеф на тима от Маранело Фредерик Васьор. 

Васьор бе обявен за нов директор на Ферари в средата на този месец. Французинът ще поеме повечето от отговорностите, които изпълняваше неговият предшественик Матия Биното. 53-годишният инженер напусна Скудерията след като прекара там повече от четвърт век.

На негово място бе назначен Фредерик Васьор. Името на французина бе спрягано на този пост още след края на сезон 2022. Една от причините за това бе добрите отношения между него и звездата на Скудерията Шарл Льоклер. Французинът вече посети фабриката на Черните кончета в Маранело и се запозна с част от хората, работещи там.

Васьор има огромен опит в моторните спортове. 54-годишният специалист е работил в малките формули. Пред да поеме Ферари, той работеше в отборите на Рено и Заубер/Алфа Ромео.

Французинът е известен като прагматичен и безкомпромисен оператор и директор на отбор. В началото на следващата година той ще поеме управлението на тима от Маранело. Основната му цел ще бъде да възроди инерцията, демонстрирана от италианския отбор в началото на сезон 2022, както и да помогне на италианския отбор най-накрая да се пребори за така желания успех.

Въпреки че Васьор е много самостоятелен човек, според доклад на италианското подразделение на Motorsport.com, неговата управленска роля ще бъде внимателно наблюдавана от висшето ръководство на Ферари. Това важи най-вече за главния изпълнителния директор Бенедето Виня. Очаква се италианецът да поеме активна роля в ръководството на тима от Маранело заедно с Васьор.

Участието на Виня в Джестоне Спортива на Ферари ще отбележи отклонение от начина, по който производителят е управлявал усилията на Скудерията в миналото. Италианецът изглежда иска да има по-голям принос за работата успехите на състезателния отдел на Скудерията.

В доклада се твърди също, че разработката на болида на Ферари за 2023 г. – с кодово име „Проект 675“ – протича доста гладко. Предварителните симулации сочат, че автомобилът е сериозно подобрен спрямо тазгодишния модел F1-75.

Освен това отделът за двигатели на Ферари леко е ограничил ежедневната си дейност. Причината за тази промяна е това, че силовият агрегат за следващия сезон вече е постигнал целите си за надеждност и издръжливост. Това е постигнато на доста ранни етапи от подготовка на Скудерията за 2023 г. Те ще се отразят благоприятно на разходите на отбора от Маранело, тъй като в момента тимовете не могат да правят толкова големи разработки заради тавана на харчовете. В допълнение, Ферари ще представи болида за сезон 2023 на 14 февруари. Все още не се знае името на автомобила, както и мястото, на което ще се проведе специалното събитие.