Начало Други Випс се надява да се завърне в Индикар до края на годината

Випс се надява да се завърне в Индикар до края на годината

26
0
Юри Випс
Юри Випс, снимка Индикар

Юри Випс се надява да се завърне в Индикар до края на годината. Естонският състезател води разговори с един отбор от американските серии и е оптимист, че ще се включи в някой старт през настоящата кампания. Випс изрази желание да кара на някое от овалните трасета в календара.

Випс е бивш младши пилот на Ред Бул. Естонецът беше подкрепян от австрийския отбор по време на престоя си във Формула 3 и Формула 2. През 2022 г. Випс дори кара болида на Ред Бул в първата свободна тренировка за Гран при на Испания и беше смятан за бъдещ пилот на Алфа Таури

В средата на 2022 г. Випс беше изгонен от семейството на Ред Бул. Естонецът каза неприлична дума докато е играл видеоигра заедно с Лиам Лоусън. В резултат на това Ред Бул проведе разследване и изключи естонеца от програмата си. По-късно стана ясно, че Випс е бил подкрепян още няколко седмици, след което компанията напълно е прекъснала отношенията си с него.

В края на 2022 г. Випс напусна Формула 2 и се насочи към Индикар. 23-годишният пилот направи частен тест в Себринг с отбора на Rahal Letterman Lanigan Racing (RLL). Преди малко повече от година той участва и в тест на пистата Барбър Моторспорт парк в Алабама.

Випс направи официалния си дебют в Индикар в предпоследния кръг на пистата край Портланд. Естонецът финишира 18-ти с тима на RLL. После той се включи и във финалния кръг на пистата Лагуна Сека, където остана 24-ти.

Естонецът беше един от кандидатите за титулярно място в RLL през тази година. За съжаление, отборът предпочете Пиетро Фитипалди. По този начин Випс остана без активна състезателна програма в Индикар.

По време на последния старт в Лагуна Сека Випс даде интервю пред NBC. Бившето протеже на Ред Бул призна, че работи по завръщането си в Индикар до края на 2024 г.

„Да, имам предвид, че работим по въпроса. „Отборът определено има намерение да го направи. Също така разполагаме с резервния двигател от четвъртия автомобил, с който (Такума) Сато се състезаваше в 500-те мили на Индианаполис. Просто трябва да съберем всички парчета, за се получи. Опитваме да го направим“, сподели Випс.

23-годишният пилот сподели, че по-голямата част от времето си през тази година е прекарал в симулатора на RLL.

„Голяма част от това, което направихме през зимата, беше да помогнем за разработването на автомобила за Инди 500. Много от другите пилоти също се занимаваха със симулатора. Аз вършех по-голямата част от работата там, за да им помагам,. След това пътувах по състезания и един вид следях какво прави отборът със самите разработки“, добави той.

Випс изрази желание да се включи в някой от трите овала до края на сезона. В средата на юли Индикар ще проведе два старта на Айова Спийдуeй. След това сериите ще посетят и овала в Илинойс. В самия край на сезона Индикар ще се състезава и на Нашвил Спийдуей

„Надявам се да се върна на стартовата решетка догодина, така че ще избера овал, но само за да натрупам малко опит.  Н знам как ще бъде от гледна точка на резултатите. Въпреки това науча много неща, защото никога не съм го правил. Всъщност не знам коя ще е пистата. Все още го изясняваме. Вероятно бих предпочел някой овал до края на сезона“, завърши Юри Випс.