Начало Избрани Волф: Алонсо щеше да спечели много повече титли ако бе управлявал кариерата...

Волф: Алонсо щеше да спечели много повече титли ако бе управлявал кариерата си по различен начин

5495
0
Фернандо Алонсо
Фернандо Алонсо; снимка: Астън Мартин

Фернандо Алонсо щеше да спечели много повече титли ако бе управлявал кариерата си по различен начин, заяви Тото Волф. Шефът на Мерцедес в F1 коментира в интервю за испанския „Мундо Депортиво“, че е обмислял в началото на сезон 2024 вариант да привлече двукратния световен шампион в Бракли.

„Фернандо щеше да спечели много повече титли ако беше управлявал кариерата си по различен начин. Дали щеше да дойде в миналото в Мерцедес? Не мисля, че щеше да подпише договор след случилото се в Макларън. Дитер Цетче бе в Макларън, а след това в Мерцедес, така че тази врата на практика бе затворена“, посочи Волф

„Разбира се, че обмислихме възможността за Фернандо“, продължи Волф относно по-ранния етап от сезона, когато се говореше дали Алонсо би могъл да заеме мястото, което Люис Хамилтън ще освободи в края на сезон 2024.

„В онзи момент обаче Алонсо не се интересуваше от възможност да кара за Мерцедес. Астън Мартин му предложи дългогодишно споразумение. Ние така разбрахме и го приехме“, допълни австриецът.

След това Волф коментира въпроса за Андреа Кими Антонели, когото смята за изключителен талант. Твърди се, че италианският тийнейджър е най-сериозният кандидат за мястото в Мерцедес, което ще се освободи.

„(Кими) ще учи много директно „на работа“. Ще допуска грешки. Също като всички млади пилоти, които бъркат. Дори най-добрите са го правили. Ако вземем това решение, това ще е нещо очаквано. Нещо, което ще трябва да имаме предвид. Но в лицето на Кими ние виждаме талант, възможности и правилния характер, а това са имащите значение фактори. Но ще повторя за пореден път: още не се сме взели решение“, каза Волф.

„Кими и Джордж са кадри на джуниър програмата ни, на която бих искал да остана верен. Казвайки това, ще посоча, че Карлос [Сайнц] със сигурност е стойностен пилот, който е много ценен – особено през сезон, когато разликите са много малки. При достатъчно конкурентоспособни състезатели можеш да се бориш за конструкторската титла. Със сигурност има много фактори, които са в полза (на Сайнц)“, добави Волф, предизвиквайки чудене дали вратата в Мерцедес не е оставена открехната за испанеца.

В момента се смята, че Сайнц има три оферти – от Алпин, Ауди и Уилямс. Пилотът още не е взел решение. Последно дойде предложението от Алпин, след като Флавио Бриаторе се върна в тима като съветник. Твърди се, че той е казал на Сайнц, че Алпин може да използва задвижващи системи на Мерцедес. Уилямс и в момента е с агрегати от Бриксуърт.

„Когато разговаряхме, аз му казах направо: „Не съм сигурен, че ти можеш да чакаш толкова, колкото аз бих искал““, каза още Волф. „Не искам да взимам решение прекалено бързо. Карлос със сигурност все още е възможност.“

Волф пропусна да спомене Макс Верстапен, заради когото всъщност чака и още не е решил кой ще седне във втория кокпит в Мерцедес. Ръководителят на осемкратните световни шампиони от Бракли каза в Австрия, че не е убеден в категоричността на нидерландеца, когато пилотът твърди, че ще си остане в Ред Бул. Бащата на трикратния световен шампион Йос Верстапен наля допълнително масло в огъня. На директен въпрос дали има възможност Макс да си тръгне от Милтън Кийнс, и то дори още за сезон 2025 той отговори: „Точно така“.