Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Отмениха Гран при на Нидерландия

Отмениха Гран при на Нидерландия

1424
0
Зандвоорт, Холандия
снимка: Ярно Шургерс/Ред Бул Контент Пуул

Един от стартовете във Формула 1, който се водеше отложен, бе отменен официално днес. Завръщането на пистата Зандвоорт в Гран при няма да се състоя тази година. Организаторите се надяваха евентуално да пренасрочат надпреварата, която в оригиналния календар бе за началото на май, но това се оказа невъзможно.

„Организаторите на Гран при на Нидерландия заедно с ръководството на Формула 1 стигнаха до извода, че тази година няма да е възможно провеждането на състезание с публика”, се казва в официалното изявление

„Ето защо бе взето решение за отлагане за 2021 г. ФИА, ФОМ и организаторите ще определят нова дата за надпреварата догодина.”

Билетите, закупени за тазгодишното състезание, ще важат за изданието му през следващия сезон.

Гран при на Нидерландия е четвъртият старт от календара за 2020 г., който е официално отменен. Другите са Австралия, Монако и Франция. Директорът на организационния комитет Ян Ламерс заяви, че в Нидерландия биха искали да отбележат завръщането на Зандвоорт във Формула 1 с публика.

„Заедно с Формула 1 изследвахме възможностите за нова и без зрители, но искаме да се върнем в F1 заедно с феновете. Молим всички за търпение. Чакал съм този момент от 35 години, мога да издържа още една”, допълни Ламерс.

Междувременно Гран при на Великобритания получи нови дати в предварителния календар

Причината бе наложената от британското правителство задължителна карантина за пристигащите по въздуха хора в страната. Новите дати за Силвърстоун са 2 и 9 август. Организаторите от английското трасе имаха спорове с ръководството на Формула 1 относно това какви средства са им необходими. Двете страни се споразумяха, след което правителството наложи карантината. Твърди се, че лично премиерът Борис Джонсън е възложил на експертите си да намерят начин F1 надпреварите да се състоят.

Трикратният световен шампион Джеки Стюарт дори сподели, че според него отсъствието на Силвърстоун от календара ще намали качеството на шампионата.

„Длъжни сме да помним историята, а първото състезание от Формула 1 се е провело във Великобритания. Вече бе обявено, че няма да има зрители, което само по себе си е огромна загуба. Но отпадането на цялото събитие би било катастрофа”, добави той.