Начало Moto News WSBK: Баутиста записа требъл в Португалия и се доближава до втора световна...

WSBK: Баутиста записа требъл в Португалия и се доближава до втора световна титла

11
0
Алваро Баутиста, Дукати
Алваро Баутиста, снимка Дукати

Алваро Баутиста спечели и второто състезание в Португалия. Пилотът на Дукати потегли от полпозишън и записа требъл на пистата край Портимао. Втори и трети завършиха Топрак Разгатлиоглу (Ямаха) и Михаел Рубен Риналди (Дукати).

Португалия бе домакин на предпоследния 11-ти кръг за сезон 2023 в световния Супербайк шампионат (WSBK). Състезанията се проведоха на пистата „Алгарве Интернешънъл“ с дължина 4.592 км и разположена близо до град Портимао. По-рано през уикенда се проведе първия старт, както и квалификационния. И двата бяха спечелени от Баутиста

Времето преди началото на последния старт за рейс уикенда в Португалия отново бе сухо и топло. Температурите на въздуха и асфалта бяха съответно 29 и 40 градуса по Целзий.

Разгатлиоглу направи най-добрия старт в старт №2 в Португалия. Зад него бяха Баутиста, Локатели, Герлоф, Лекуона, Гарднър, Риналди, Басани и др. По-назад имаше инцидент с участието на Рей, Рединг и Виерж. Случката бе разглеждана от комисарите на ФИМ.

Баутиста и Разгатлиоглу бързо се откъснаха напред и започнаха да се борят помежду си. Двамата многократно разменяха своите позиции в рамките на 4-5 обиколки. Трети бе Риналди, следван от Локатели, Герлоф, Лекуона, Гарднър, Басани, Петручи и Агертер. Същевременно Рей трябваше да премине през дългата обиколка, тъй като бе сметнат за виновен за инцидента в първата обиколка. Хафиз Сиахрин (MIE Хонда) отпадна от борбата.

10 тура преди финала Баутиста и Разгатлиоглу продължиха спора си за победата в последния старт за рейс уикенда в Португалия. Зад тях Риналди, Локатели и Герлоф се бореха за това кой ще заеме последното на подиума. В същото време Реми Гарднър (GRT Ямаха) отпадна заради технически проблем в неговия мотоциклет.

Борбата за първото място отново продължи до последния завой в последната обиколка на втория старт в Португалия. Разгатлиоглу се защитаваше геройски срещу атаките на Баутиста. Испанецът отново излезе много добре от дългия завой преди старт-финалната права и изпревари своя съперник. Така той записа требъл на пистата в Портимао и общо четвърти от началото на сезона. Последното място на подиума пък бе заето от Риналди. Благодарение на тази победа, Баутиста стана най-успешният пилот в историята на Дукати в WSBK.

Четвърти и пети се класираха Гарет Герлоф (Bonovo БМВ) и Андреа Локатели (Ямаха). Шестото място бе заето от Данило Петручи (Барни Дукати). Зад италианеца се наредиха Икер Лекуона (Хонда), Доминик Агертер (GRT Ямаха), Филип Йотл (GoEleven Дукати) и Джонатан Рей (Кавазаки). Топ 15 във второто състезание в Португалия допълниха Михаен ван дер Марк (БМВ), Аксел Басани (Motocorsa Racing Дукати), Лоренцо Балдасари (GMT94 Ямаха), Скот Рединг (БМВ) и Шави Виерж с Хонда.